Κρίσιμες εκλογές διεξάγονται αύριο στη Βενεζουέλα με τους ψηφοφόρους να καλούνται να αποφασίσουν αν θα επανεκλέξουν πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο ή θα δώσουν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να ξηλώσει πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος, που προκάλεσαν κατάρρευση της οικονομίας και μαζική έξοδο από τη χώρα.
Κόμματα της ιστορικά κατακερματισμένης αντιπολίτευσης ενώθηκαν πίσω από έναν υποψήφιο προκειμένου να αμφισβητήσει περισσότερο από ποτέ την παντοδυναμία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στην αυριανή εκλογική μάχη, ανήμερα των γενεθλίων του μέντορα του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβεζ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναμετράται με τον πρώην διπλωμάτη Εντμούντο Γκονζάλες Ουρουτία, που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση κι άλλους οκτώ υποψηφίους. Οι οπαδοί του Μαδούρο και εκείνοι του 74χρονου Γκονζάλες, σηματοδότησαν την Πέμπτη το τέλος της επίσημης προεκλογικής περιόδου με μαζικές διαδηλώσεις στο Καράκας
Η επίπτωση των εκλογών στο μεταναστευτικό ρεύμα εκτός της Βενεζουέλας
Ανεξάρτητα από τον νικητή της αναμέτρησης το αποτέλεσμα της κάλπης θα επηρεάσει τις ροές μεταναστών που εγκαταλείπουν τη χώρα. Η αστάθεια και η κρίση στη Βενεζουέλα ώθησαν πάνω από 7,7 εκατ. κατοίκους να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ να κάνει λόγο για το μεγαλύτερο κύμα εξόδου από λατινοαμερικανική χώρα στην πρόσφατη ιστορία. Οι περισσότεροι Βενεζολάνοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αλλά τα τελευταία χρόνια στρέφουν το βλέμμα τους στις ΗΠΑ.
Η Ματσάδο δεν θα είναι υποψήφια
Το όνομα του πιο πολυσυζητημένου προσώπου σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, της Μαρίας Κορίνα Ματσάδο, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Η πρώην βουλευτής αναδείχθηκε τον περασμένο χρόνο σε αστέρι της αντιπολίτευσης καλύπτοντας το κενό που άφησε η προηγούμενη γενιά αντιπολιτευόμενων ηγετών που διέφυγαν στο εξωτερικό. Οι επιθέσεις της κατά της κυβερνητικής διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης ώθησαν εκατομμύρια Βενεζολάνους να την ψηφίσουν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στις προκριματικές του Οκτωβρίου.
Αλλά η κυβέρνηση Μαδούρο έκρινε τις προκριματικές παράνομες και ξεκίνησε ποινικές έρευνες για ορισμένους από τους διοργανωτές της. Έκτοτε εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εις βάρος υποστηρικτών της Ματσάδο και συνέλαβε συνεργάτες της, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας επικύρωσε απόφαση που της απαγορεύει να είναι υποψήφια.
Η Ματσάδο, ωστόσο, συνέχισε την προεκλογική εκστρατεία με συγκεντρώσεις ανά την Βενεζουέλα μετατρέποντας την ακύρωση της υποψηφιότητάς της σε σύμβολο της απώλειας δικαιωμάτων που υπέστησαν πολύ ψηφοφόροι εδώ και μια δεκαετία. Η Ματσάδο υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γκονζάλες και υπόσχονται οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν πίσω στη χώρα τα εκατομμύρια των κατοίκων που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2013, που ανέλαβε τα ηνία ο Μαδούρο. Ο τελευταίος χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση «μαριονέτες» ξένων δυνάμων, που θα ιδιωτικοποιήσουν τα κοινωνικά προγράμματα, από τα οποία στηρίζονται οικονομικά πολλοί φτωχοί Βενεζολάνοι.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σφυγμομετρήσεις φέρνουν τον Μαδούρο να υπολείπεται κατά σχεδόν 40 ποσοστιαίες μονάδες του Γκονζάλες καθώς οι ψηφοφόροι δηλώνουν εξαντλημένοι από την οικονομική κρίση και την πολιτική καταπίεση στη Βενεζουέλα.
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας ORC Consultores ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εξασφαλίζει ποσοστό μόλις 12,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 59,6% του Γκονζάλες. Μια άλλη σφυγμομέτρηση της Delphos και του Καθολικού Πανεπιστημίου Andres Bello δίνει στον Μαδούρο ποσοστό περίπου 25% και άνω του 59% στον Γκονζάλες.
Οι επικριτές του Μαδούρο, ωστόσο, αμφισβητούν κατά πόσον αποδεχθεί την ήττα σε περίπτωση που όντως ηττηθεί στις κάλπες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί την εξουσία του για να παραμερίζει πιθανούς αντιπάλους, διατάζοντας τη σύλληψη ορισμένων και απαγορεύοντας σε άλλους τη διεκδίκηση δημοσίων αξιωμάτων.