Κώστας Τσιάρας/ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πανώλη αιγοπροβάτων: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον ιό – Κλιμάκιο της ΕΕ στην περιοχή – Τι δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για το θέμα

Δεν φαίνεται να υποχωρεί η πανώλη των αιγοπροβάτων, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε φάρμες της Θεσσαλίας, ενώ χθες παρενέβη εισαγγελέας προκειμένου να διερευνηθεί από πού προήλθαν τα ζώα που έφεραν τον ιό στη χώρα.

Κλιμάκιο της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στη Θεσσαλία και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζουν λεπτομερώς την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται ζώα-πιθανοί φορείς του ιού της πανώλης να έχουν μετακινηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά τα κράτη-μέλη για τον πιθανό κίνδυνο, παρέχοντας και πληροφορίες για τις μετακινήσεις των ζώων, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Αναμενόμενη η παρέμβαση Εισαγγελέα για την πανώλη

Στο μεταξύ, την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας προκάλεσαν οι εξελίξεις στο θέμα με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών καθώς νέα κρούσματα προκύπτουν κάθε ημέρα. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισαν την παρέμβαση της εισαγγελίας αναμενόμενη, «μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται». Ανέφεραν ωστόσο ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η προέλευση των ζώων που εντοπίστηκαν να έχουν τον ιό στην Καλαμπάκα, να είναι διαφορετική από την προέλευση εκείνων στην Ελασσόνα. Οι κτηνίατροι που βρίσκονται στη Θεσσαλία μαζί με τους ελέγχους που πραγματοποιούν συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να εντοπιστεί το σημείο μηδέν (το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η μετάδοση της νόσου) για κάθε ένα από τα κρούσματα. Τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να προκύψουν πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας «prognosis biotech» θα χρηματοδοτηθεί προκειμένου να παρασκευάσει ένα τεστ τύπου rapid το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να γίνεται άμεσα ο εντοπισμός των ζώων που έχουν τον ιό.

Μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί 18 συνολικά κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Ολα τα κρούσματα βρίσκονταν σε φάρμες στη Θεσσαλία, τα εννέα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και τα επτά στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

Παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα

Στην έξαρση των κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι δεν υφίστανται κανένας κίνδυνος μετάδοσης σε ανθρώπους.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Κ. Τσιάρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, «αυτήν τη στιγμή έχουμε καταγεγραμμένα κρούσματα, περίπου πριν 2 εβδομάδες στα Τρίκαλα και περίπου πριν 1 εβδομάδα στη Λάρισα. Από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία, με ένα πρωτόκολλο που μας δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να απομονώσουμε τον ιό και να δημιουργήσουμε μια συνθήκη ασφάλειας για όλο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής».

Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε ότι η πανώλη των μηρυκαστικών είναι μια νόσος που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταφερθεί στον άνθρωπο, καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα.

«Το κρέας είναι βρώσιμο κανονικά, το ερώτημα είναι όμως γιατί τα σφάζουμε τα ζώα αυτά αφού δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι μέχρι να οδηγηθούν τα πρόβατα στο σφαγείο, άρα πρέπει να αποφεύγεται αυτό για να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος. Ειδικά στην περιοχή της Ελασσόνας είναι η καρδιά της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας για την πατρίδα μας. Αυτήν τη στιγμή γίνονται αλλεπάλληλοι έλεγχοι από πάρα πολλά κλιμάκια με κτηνιάτρους».

Ερωτηθείς για τον τρόπο εισαγωγής των αιγοπροβάτων που έφεραν την πανώλη, ο κ. Τσιάρας επεσήμανε πως το ζωικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία Daniel και μετά έχει υποστεί τεράστια ζημιά σε όλη τη Θεσσαλία, επομένως «είναι λογικό που γινόταν αναζήτηση προβάτων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτες χώρες, κατά βάση από τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Αλβανία μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχουν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι επειδή πρόκειται για RNA ιό η μετάδοση γίνεται εντός 72 ωρών, πράγμα που σημαίνει ότι αν παρέλθει το διάστημα αυτό, δεν τίθεται απολύτως κανένα ζήτημα μετάδοσης. «Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού μέχρι το σφαγείο, όπως είπαμε προηγουμένως, για αυτό και έχουμε θεσπίσει ειδικές ζώνες απομόνωσης των αιγοπροβάτων».

Scroll to Top