Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη/X

Στέγαση και εργασία για τους αστέγους: Αυξάνονται οι παροχές για ενοίκιο, οικοσκευή και κοινόχρηστα

Το νέο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Άστεγους», που θα υλοποιηθεί το φθινόπωρο από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις και νέες παροχές. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση της επιδότησης ενοικίου κατά 50 ευρώ, αυξημένα ποσά για οικοσκευή, κοινόχρηστα και ΔΕΚΟ, καθώς και παροχές για ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως το θέατρο. Το πρόγραμμα προσφέρει επιδότηση ενοικίου έως 400 ευρώ μηνιαίως για δύο χρόνια, ενώ οι πρώην ωφελούμενοι μπορούν να λάβουν επίδομα στέγασης για 1+1 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης ενεργής σύμβασης μίσθωσης. Επιπλέον, στοχεύει στην ένταξη του 40% των ενηλίκων ωφελούμενων σε επιδοτούμενη εργασία και κατάρτιση.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξήθηκε από 10 εκατ. ευρώ σε 15 εκατ. ευρώ για το 2025, με σκοπό να υποστηρίξει περίπου 700 νοικοκυριά σε σύγκριση με τα 550 της προηγούμενης περιόδου. Επίσης, το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 60 δήμους της χώρας, από τους 42 της προηγούμενης περιόδου.

Νέες Κατηγορίες Ωφελούμενων

Δύο νέες κατηγορίες ωφελούμενων εισάγονται στο πρόγραμμα:

  1. Οικογένειες και άτομα σε παραχωρημένη κατοικία από το δημόσιο: Αυτοί οι ωφελούμενοι αποκτούν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, κοινωνικές παροχές, κατάρτιση και προώθηση στην εργασία.
  2. Οικογένειες και άτομα σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει άτομα που διαμένουν υπό την απειλή έξωσης, σε παράτυπες συνθήκες ενοικίασης, σε οικογενειακές εστίες υπό απειλή βίας ή αναγκαστικής απομάκρυνσης, ή προσωρινά σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

Αύξηση Οικονομικών Παροχών

Η επιδότηση ενοικίου αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού:

  • Μονοπρόσωπα νοικοκυριά: Ενοίκιο έως 300 ευρώ μηνιαίως (από 250 ευρώ).
  • Δύο μέλη: Ενοίκιο έως 350 ευρώ μηνιαίως (από 300 ευρώ).
  • Τρία ή περισσότερα μέλη: Ενοίκιο έως 400 ευρώ μηνιαίως (από 350 ευρώ).

Οι δαπάνες για οικοσκευή αυξάνονται κατά 200 ευρώ, με το ποσό να φτάνει τα 1.200 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, 1.300 ευρώ για δύο μέλη, και 1.500 ευρώ για τρία μέλη. Επιπλέον, παρέχονται δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά (900, 1.000 και 1.200 ευρώ αντίστοιχα), και για ψυχαγωγικές δραστηριότητες (έως 30 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και έως 50 ευρώ για μεγαλύτερες οικογένειες).

Κοινωνική Υποστήριξη

Ο αριθμός των κοινωνικών λειτουργών αυξάνεται, με στόχο να αντιστοιχεί ένας κοινωνικός λειτουργός σε κάθε 15 ωφελούμενα νοικοκυριά, σε σύγκριση με τους 20 προηγουμένως.

Δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • Οικογένειες και άτομα σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας ή υπνωτήρια.
  • Άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.
  • Γυναίκες σε ξενώνες για θύματα βίας χωρίς πρόσβαση σε κατοικία.
  • Άτομα σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας μονάδων κοινωνικής επανένταξης πιστοποιημένων θεραπευτικών προγραμμάτων εξαρτημένων ατόμων.
  • Οικογένειες και άτομα που διαμένουν σε δωρεάν παραχωρημένες κατοικίες από φορείς γενικής κυβέρνησης.