Στην αντεπίθεση περνούν οι οι ιδιώτες γιατροί ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η «επαίσχυντη» όπως λένε διάταξη που αναφέρεται στους ιδιώτες γιατρούς και στις ποινές που τους περιμένουν εάν δεν εργαστούν για το δημόσιο σύστημα.
Παράλληλα οι γιατροί ξεκινούν μια άτυπη απεργία καθώς αποφάσισαν από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής να μην συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις.
Να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τη διάταξη, εάν αρνηθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να εργασθούν στο δημόσιο για να καλύψουν τα κενά, κινδυνεύουν με διακοπή από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αποπομπή από τον ΕΟΠΥΥ.
Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκτοξεύει σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη τονίζοντας μεταξύ άλλων πώς «είναι γνωστό στην ελληνική κοινωνία πως τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά. Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους.
Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα. Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο αναφέρουν πώς «το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα.
Δυστυχώς τα μέτρα δεν στρέφονται μόνον εναντίον των γιατρών αναφέρει ο ΠΙΣ. Στρέφονται επιπλέον σε βάρος των ασθενών, αφού χρησιμοποιείται ακόμη και η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας. Όμως η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου «να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου».
Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.
Παράλληλα καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τι λέει ο Γεωργιάδης
Ταυτόγχρονα ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν έχει καμία διάθεση να κάνει πόλεμο με τους γιατρούς, τους οποίους σέβεται και ξεχωρίζει, όπως είπε, από άλλες επαγγελματικές κατηγορίες ωστόσο πρόσθεσε ότι εάν ένας ιδιώτης γιατρός δεν ενδιαφέρεται για το δημόσιο νοσοκομείο «κι εμάς δεν μας ενδιαφέρει η συνεργασία μαζί σου».
Σημείωσε ο κ Γεωργιάδης δε ότι δεν έχει καμία διάθεση να ενεργοποιήσει σχετική διάταξη για την υποχρεωτικότητα, ενώ απέρριψε την κριτική περί επίταξης, λέγοντας πως υπάρχει μια συνεργατική σχέση και πρόσθεσε ότι η επίμαχη διάταξη που προβλέπει την καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς που θα αρνηθούν να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ και αποκλεισμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα ενεργοποιηθεί μόνον εάν υπάρχει ζήτημα για τη δημόσια υγεία.
Στην ερώτηση δε της βουλευτού της Νέας Αριστεράς Θεανώς Φωτίου ποιοι θα λάβουν φύλλο πορείας, απάντησε ότι κανείς δεν θα πάρει φύλλο πορείας, εκφράζοντας την έκπληξη του επειδή όπως είπε η Αριστερά που ομνύει υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας υπερασπίζεται τους ιδιώτες γιατρούς που επί της ουσίας λένε «κόψτε το λαιμό σας» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Η διάταξη δεν έχει σκοπό σύγκρουση και δεν είναι τιμωρητική για γιατρούς», είπε και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση εντάσσεται σε ένα συνολικό πακέτο κινήτρων για τη μετακίνηση των γιατρών από την ηπειρωτική στη νησιωτική Ελλάδα.