Οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ακόμη εφιάλτη μετά την κακοκαιρία Daniel κατά τη διάρκεια της οποία χάθηκαν χιλιάδες αιγοπρόβατα.
Η εμφάνιση του ιού της πανώλης σε 9 κτηνοτροφικές μονάδες σε περιοχές της Καλαμπάκας και της Ελασσόνας σήμανε συναγερμό και ήδη 2.500 ζώα έχουν οδηγηθεί στη σφαγή και στην υγειονομική ταφή.
Μάλιστα χθες, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα μπαίνει λουκέτο στα σφαγεία της Θεσσαλίας, μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η μετακίνηση ζωντανών ζώων για την πρόληψη μετάδοση της πανώλης των μηρυκαστικών.
Την ίδια ώρα, πάνω από 100 κτηνίατροι από όλοι τη χώρα ξεκίνησαν ελέγχους στις 400 κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, με τον συντονισμό της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής της Λάρισας.
«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με τον γγ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, καλωσόρισαν τους κτηνιάτρους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, περιγράφει στην Voria.gr, την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων λέγοντας ότι: «Δυστυχώς ήρθε αυτός ο ιός στην καρδιά της παραγωγής, στην πιο παραγωγική περιφέρεια της χώρας, είναι δίπλα μας, είναι απέναντι μας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πόλεμο. Καλέσαμε και καλούμε καθημερινά όλους τους κτηνοτρόφους να δείξουν επαγγελματισμό, συνέπεια, να συνεργαστούν με τους φορείς, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας για να τελειώνουμε με όλο αυτό νωρίτερα και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον κλάδο».
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη ζημιά καθώς η κατάσταση εξελίσσεται. Είναι άλλο πράγμα να χάσουμε για παράδειγμα 5.000 ζώα από 20 εκτροφές και άλλο να ξεφύγει η κατάσταση και να έχουμε μεγαλύτερες απώλειες. Δεν έχουμε περιθώρια να χάνουμε ούτε πρόβατα, ούτε συναδέλφους».