To Project Πειραιώς 260
To Project Πειραιώς 260

Πειραιώς 260: Η μεταμόρφωση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος από το υπουργείο Πολιτισμού

Ένα σημαντικό έργο που θα μεταμορφώσει την περιοχή είναι η αναδιαμόρφωση του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου) στην Πειραιώς 260, ώστε να γίνει ένας νέος δυναμικός πολιτιστικός πόλος. Η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των διατηρητέων κτιρίων του συγκροτήματος πραγματοποιείται μετά την απευθείας αγορά από το Υπουργείο Πολιτισμού έναντι περίπου 13.000.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το βιομηχανικό συγκρότημα βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ταύρου και Μοσχάτου-Ρέντη. Στο οικόπεδο της οδού Πειραιώς 260, με έκταση 28.286 τ.μ., υπάρχουν δέκα λειτουργικά αυτοτελή κτίρια, συνολικής δόμησης 26.997 τ.μ., που αποτελούν τυπικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής μεγάλης κλίμακας, με λιτή αισθητική σύμφωνα με τα πρότυπα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, χρησιμοποιώντας οπλισμένο σκυρόδεμα και τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Μερικά από αυτά έχουν παραχωρηθεί για χρήση στον ΟΔΑΠ και το Ελληνικό Φεστιβάλ, που τα χρησιμοποιεί ως θεατρικές σκηνές με τις αναγκαίες βοηθητικές εγκαταστάσεις. Το έργο της διαμόρφωσης και λειτουργίας Εργαστηρίου Πιστών Αντιγράφων, Μοντελοθήκης και Αποθηκών του ΟΔΑΠ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ΟΔΑΠ.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε το έργο ως μια κρίσιμη παρέμβαση στον αστικό ιστό και την εικόνα της πόλης, ενισχύοντας την πολιτιστική φυσιογνωμία της οδού Πειραιώς. Από το 2006, κάποια κτίρια χρησιμοποιούνται ως θεατρικοί χώροι από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ενώ προβλέπεται η δημιουργία εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και Γλυπτοθήκης-Μοντελοθήκης, επισκέψιμων από το κοινό, καθώς και χώρων πωλητηρίου, αναψυκτηρίου και αποθηκών. Η υπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι η αποκατάσταση και πλήρης επανάχρηση του βιομηχανικού χώρου για πολιτιστικές χρήσεις, με την άμεση γειτνίασή του με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών να ενισχύει την ανάπτυξη συνεργειών.

Στόχος είναι η αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, η αξιοποίηση και επανάχρηση των αξιόλογων κτηρίων και η ανάδειξη της Πειραιώς ως παράλληλου πολιτιστικού άξονα προς τη λεωφόρο Συγγρού. Η αποκατάσταση και επανάχρηση του συγκροτήματος στην Πειραιώς 260 υπηρετεί την πολιτική του ΥΠΠΟ για αποκατάσταση και απόδοση νέων χρήσεων σε κτίρια ιδιοκτησίας του, συμβάλλοντας δραστικά στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου και επιμέρους περιοχών της Αθήνας.