Βρετανικές Εκλογές
Βρετανικές Εκλογές/Facebook

Βρετανικές εκλογές: Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα μια νίκη των Εργατικών -Σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων εξηγεί

Σαρωτική νίκη των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ αναμένεται σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά στις αυριανές εκλογές στη Βρετανία.

Ο Σύμβουλος Πολιτικής στη Βουλή των Λόρδων, Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι κάνει την ακτινογραφία του εκλογικού σώματος, την επόμενη ημέρα της χώρας, αλλά και το μέλλον των σχέσεων της με την Ευρώπη και την Ελλάδα.

«Στις εκλογές της 4ης Ιουλίου οι Συντηρητικοί δεν διεκδικούν την επανεκλογή τους στην εξουσία. Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να τερματίσουν στη δεύτερη θέση και να μην υπερφαλαγγιστούν από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Οι διαρροές του Συντηρητικού κόμματος εκτείνονται από τα αριστερά τους στην νοτιοανατολική Αγγλία, το λεγόμενο «μπλε τείχος» (Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) και προς τα δεξιά τους, στο κόμμα Reform στο ”κόκκινο τείχος΄΄ της βόρειας Αγγλίας. Σύμφωνα με το BBC, το μεσοσταθμικό ποσοστό των Συντηρητικών την 1η Ιουλίου ήταν 20%. Το εύρος των επιδόσεων του κόμματος κυμαίνεται στις διαθέσιμες δημοσκοπήσεις από το 15 ως το 25% με το αντίστοιχο ποσοστό των Εργατικών να βρίσκεται μεταξύ του 35 και 50% (μεσοσταθμικό 40%). Εφόσον αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για μία απόλυτη εκλογική συντριβή των Τόρις και ένα αποτέλεσμα χειρότερο όχι μόνο από εκείνο το 1997 υπό τον John Major, αλλά ίσως ακόμη και του 1906, όταν το κόμμα του Arthur Balfour κατέγραψε το ιστορικό χαμηλό των 156 εδρών (εκ των 650). Σε μία τέτοια περίπτωση, η παραίτηση του Ρίσι Σούνακ από την αρχηγία του κόμματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημειώνει ο κ. Χουντής.

Γιατί οι Βρετανοί θα «τιμωρήσουν» τους Συντηρητικούς στις εκλογές

Οι Βρετανοί θα «τιμωρήσουν» όπως φαίνεται τους Συντηρητικούς για σημαντικές επιλογές τους. Όσο για τους λόγους της αποδοκιμασίας από το εκλογικό σώμα η απάντηση είναι σύνθετη σύμφωνα με τον κ. Χουντή ντε Φάμπρι.