Αποτελέσματα Πανελληνίων 2024

Πανελλήνιες 2024: «Βουτιά» το λιγότερο 500 μόρια στις βάσεις ΕΜΠ, Νομικής και Ιατρικής

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ώρες τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων 2024 και όλη η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ έλαβε τέλος. Την ακριβώς ίδια στιγμή όμως, προκύπτει νέο άγχος, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων οι μαθητές που κατέφεραν να αγγίξουν το άριστα είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ χάσμα φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στους μαθητές που ξεπέρασαν τη βάση και σ’ αυτούς που κατέφεραν να επιτύχουν πολύ υψηλούς βαθμούς στα περισσότερα μαθήματα.

Πανελλήνιες 2024: Πανωλεθρία στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας

Ειδικότερα, στη Φυσική το 58,95% των υποψηφίων, συνολικά 15.949 υποψήφιοι έλαβαν βαθμό κάτω από τη βάση. Στα Μαθηματικά, το 58,37% και συνολικά 23.686 υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση. Στα ίδια μαθήματα, οι αριστούχοι (18 – 20) ήταν στην Ιστορία μόλις 10,5%, στη Φυσική μόλις 7,23% και στα Μαθηματικά μόλις 4,59%.

Ως αποτέλεσμα, οι βάσεις εισαγωγής, κυρίως στις περιζήτητες σχολές, αναμένεται να έχουν πτωτικές τάσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Έρχεται «βουτιά» στις βάσεις των περιζήτητων σχολών

Μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Χρήστος Κάτσικας τόνισε ότι η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να σημειωθεί στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών Επιστημών). Η πτώση των βάσεων θα εντοπιστεί τόσο στις υψηλόβαθμες όσο και στις μεσαίες σχολές. Ειδικότερα, όλες οι σχολές του ΕΜΠ θα «λυγίσουν» το λιγότερο 500 άτομα. Γι’ αυτό ευθύνονται οι επιδόσεις των μαθητών στα μαθήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών (μαθήματα αυξημένης βαρύτητας).

Παράλληλα, ο κ. Κάτσικας αναφέρει πως στο 2ο επιστημονικό πεδίο υπήρξαν πολύ λιγότεροι αριστούχοι σε σχέση με πέρυσι.

Αναφορικά, με το 1ο επιστημονικό πεδίο (Θεωρητικών Επιστημών) θα παρουσιάσουν πτώση οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών. Δεν πρόκειται για «βουτιά», ωστόσο ο εκπαιδευτικός αναλυτής εξηγεί πως θα είναι «ορατή» μείωση, ιδίως στις Νομικές σχολές αλλά και στα Παιδαγωγικά τμήματα.

Scroll to Top