Οι υψηλές ταχύτητες στα φοροέσοδα εξακοντίζουν πάνω από τα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο πεντάμηνο του 2024, τη στιγμή που ο πήχης είχε τοποθετηθεί στα 802.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, τα έσοδα από φόρους στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου ανήλθαν σε 24,827 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 6,2% σε σχέση με τον στόχο.
Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647.000.000 ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), καθώς και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.). Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,612 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 59.000.000 ευρώ από τον στόχο (2,671 δισ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,533 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,049 δισ. ευρώ από τον στόχο (1,484 δισ. ευρώ).
Τον Μάιο οι φορολογικές εισπράξεις ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 914.000.000 ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
Στον αντίποδα, οι δαπάνες του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο συγκρατήθηκαν στα 27,4 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 28,1 δισ. ευρώ, με την εξοικονόμηση να ξεπερνά τα 720.000.000 ευρώ και να αποτελεί κεντρικό πυλώνα της υπεραπόδοσης.
Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ
* Στο μεταξύ, το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ (ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ, ΕΤΑΔ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, HELEXPO ΔΕΘ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ) -στα πρότυπα της ΔΕΗ- και την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Οι αλλαγές για τις ΔΕΚΟ θα επικεντρώνονται στον διορισμό διοικήσεων από την αγορά με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ενώ θα αναζητηθούν λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις πράσινες επενδύσεις. Ταυτόχρονα θα διευρυνθεί ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, που μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα απορροφηθούν από το Υπερταμείο.