Ποιο είναι πιο υγιεινό; Κουραμπιές ή Μελομακάρονο

Τα Χριστούγεννα φέρνουν στο τραπέζι μια ποικιλία παραδοσιακών γλυκών: κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, πανετόνε και βασιλόπιτα. Από αυτά, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα είναι τα πιο αγαπημένα και καταναλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Η γεύση τους διχάζει, αλλά όσοι προσέχουν τη διατροφή τους συχνά αναρωτιούνται: ποιο είναι πιο «φιλικό» για τον οργανισμό;

Η γεύση και η υφή

  • Μελομακάρονα: Μαλακά, αφράτα και σαρκώδη, τα μελομακάρονα «βουτάνε» στο μέλι και το σιρόπι, προσφέροντας μια γλυκιά και ελαφρώς μαστιχωτή υφή, ενώ το τριμμένο καρύδι προσθέτει αρωματική υφή και γεύση.
  • Κουραμπιέδες: Τραγανιστοί, αφράτοι και καλυμμένοι με ζάχαρη άχνη, οι κουραμπιέδες δίνουν έμφαση στο βούτυρο και στους ξηρούς καρπούς, με μια ανάλαφρη γλύκα που ισορροπεί την πλούσια γεύση τους.

Θερμίδες και λιπαρά

Κανένα από τα δύο δεν μπορεί να θεωρηθεί «διατροφικά αθώο», αφού βασίζονται σε βούτυρο και ζάχαρη. Ας δούμε όμως τις διαφορές:

  • Κουραμπιέδες:
    • Μέγεθος: ~50 γρ. (μικρός κουραμπιές)
    • Θερμίδες: ~260
    • Λίπος: ~16,5 γρ., κυρίως κορεσμένο
    • Σχόλιο: Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και βούτυρο, επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Μελομακάρονα:
    • Μέγεθος: μέτριο
    • Θερμίδες: ~220 χωρίς σοκολάτα, ~270 με σοκολάτα
    • Λίπος: ~10 γρ. χωρίς σοκολάτα, ~20 γρ. με σοκολάτα
    • Σχόλιο: Περιέχει μέλι και ελαιόλαδο, που είναι πιο υγιεινά από το βούτυρο. Η σοκολάτα αυξάνει θερμίδες και λιπαρά.

Διατροφική σύγκριση

  • Οι θερμίδες τους είναι περίπου ίδιες, ανάλογα με το μέγεθος και την επικάλυψη.
  • Ο κουραμπιές είναι πιο πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.
  • Το μελομακάρονο προσφέρει πιο «υγιεινά» λιπαρά και ενέργεια από το μέλι, ενώ η γλυκύτητα είναι πιο φυσική.
  • Και στα δύο η ποσότητα παίζει καθοριστικό ρόλο: λίγη μπουκιά είναι δελεαστική, αλλά οι θερμίδες προστίθενται γρήγορα.

Αν και κανένα από τα δύο δεν μπορεί να θεωρηθεί «υγιεινό γλύκισμα», το μελομακάρονο είναι ελαφρώς προτιμότερο για όσους θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους, χάρη στο μέλι και το ελαιόλαδο. Ωστόσο, η απόλαυση των γιορτών είναι επίσης σημαντική, οπότε η μέτρο-κατανάλωση είναι το κλειδί!

Κύλιση στην κορυφή