Εκλογικό κέντρο στη Γερμανία

Πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε Γερμανία και Γαλλία

Ελαφρά μειωμένη εμφανίζεται η αποχή στη Γαλλία, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωκοινοβούλιο.

Έως το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 19,81% του εκλογικού σώματος έναντι 19,26% που ήταν η αντίστοιχη συμμετοχή το 2019. Οι ψηφοφόροι ανέρχονται στη Γαλλία σε 49,5 εκατομμύρια και εκλεγούν 81 ευρωβουλευτές. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας οπότε θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το κατώτατο όριο για να εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτή βρίσκεται στη Γαλλία στο 5%.

Σήμερα το πρωί προσήλθαν στις κάλπες σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων και των ευρωψηφοδελτίων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσήλθε στην κάλπη γύρω στις 14:30 ώρα Ελλάδας, στην πόλη Τουκέ. Οι δημοσκοπήσεις στην Γαλλία εμφανίζουν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν να προηγείται υπερβαίνοντας το 30% των ψήφων. Η παράταξη του προέδρου Μακρόν δύσκολα θα προσεγγίσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 18%, ενώ λίγο πίσω εμφανίζεται να βρίσκεται το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Τέλος, και ανεξάρτητα από τις ευρωεκλογές, στη Γαλλία βρίσκεται ακόμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σήμερα το πρωί επισκέφτηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας το νεκροταφείο των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει τις πρώτες βραδινές ώρες για τις ΗΠΑ, έχοντας πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, την μεγαλύτερη χρονικά από όλες τις διεθνείς επισκέψεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η εκλογική διαδικασία στη Γερμανία

Από τις 08:00 (τοπική ώρα) βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Γερμανία, με τη διαδικασία να εξελίσσεται έως τώρα ομαλά και τη συμμετοχή να διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο. Οι κάλπες κλείνουν στις 18:00 (τοπική ώρα) και η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή καλεί ακόμη τους πολίτες να ψηφίσουν. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 65 εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών.

Συνολικά, στις 14:00 η συμμετοχή είχε φθάσει στο 25,7%, όταν την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε φθάσει στο 29,6%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και στις δύο περιπτώσεις η επιστολική ψήφος. Στο Μόναχο οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι έως τις 11:30 είχε ψηφίσει το 47,2% των εγγεγραμμένων, ενώ την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε ψηφίσει το 39,5%, με ενσωματωμένη και στις δύο μετρήσεις την επιστολική ψήφο. Αντιθέτως, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν έως τις 11:00 είχε προσέλθει το 14,9%, ενώ το 2019 την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 17%.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατέστη σαφές ότι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων έχει πλέον μετατοπιστεί, από την πολιτική για το κλίμα, στην ασφάλεια, την οικονομία και τη μετανάστευση. Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι πρώτη δύναμη θα είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ενώ θα δοθεί μάχη για την δεύτερη θέση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων και Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Σε περίπτωση που τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν ξεπεράσουν συνολικά το 35%, το κλίμα για την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς κινδυνεύει να επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης του επόμενου έτους. Ειδικά τα ποσοστά των Φιλελευθέρων (FDP) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις εντός της κυβέρνησης. Σε υπαρξιακό κίνδυνο βρίσκεται κυρίως η Αριστερά, η οποία μετά την αποχώρηση της πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της, Ζάρα Βάγκενκνεχτ έχει περιοριστεί στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστό κάτω του 4%.

Scroll to Top