Επιστήμονες του Virginia Tech ολοκλήρωσαν μια εκτενή μελέτη που εντόπισε τα πιο επιβλαβή υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) για τη γνωστική υγεία.
Η έρευνα, διάρκειας επτά ετών, παρακολούθησε χιλιάδες Αμερικανούς άνω των 55 ετών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, όπως άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ.
Κύρια ευρήματα:
- Μία επιπλέον μερίδα υπερεπεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 17%.
- Ζαχαρούχα ποτά, όπως αναψυκτικά, παγωμένο τσάι και χυμοί με ζάχαρη, αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 6%.
- Άλλες κατηγορίες τροφίμων, όπως γλυκά και σνακ, δεν συνδέθηκαν τόσο έντονα με προβλήματα στη γνωστική λειτουργία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πάνω από το 50% των ημερήσιων θερμίδων των Αμερικανών προέρχεται από βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα με τεχνητά πρόσθετα. Προτείνουν εκπαιδευτικά προγράμματα μαγειρικής που διδάσκουν την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων ως πιθανή παρέμβαση για τη μείωση της γνωστικής παρακμής.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.













