Στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των ευρωεκλογών.
Αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους για τους οποίους οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι σημαντικές για την Ευρώπη και την Ελλάδα. «Η Ευρώπη το 2024 αντιμετωπίζει προκλήσεις μεγαλύτερες από ό,τι το 2019. Είμαστε σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας, υπάρχει ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η οποία είναι σημαντικό να βρει τον βηματισμό της. Θα πρέπει να συγκροτηθούν οι απαραίτητες συμμαχίες που θα μας επιτρέψουν να πάρουμε τι σωστές αποφάσεις και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια. Άρα είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό που θα γίνει την Κυριακή καθώς οι ευρωβουλευτές που θα επιλέξουμε αλλά και οι συσχετισμοί που θα προκύψουν θα επηρεάσουν και τις δικές μας ζωές».
Στην ερώτηση αν φοβάται, αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «η ΕΕ απέδειξε ότι είναι ανθεκτική κάνει συνθέσεις που βοηθούν τους πολίτες». Επισήμανε ωστόσο τον κίνδυνο τον άκρων και πρόσθεσε: «Δεν έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Αριστερά που δεν συμμετέχει στους πυρήνες αποφάσεων, θεωρείται ακραία ομάδα, άρα να έχουμε και μια αίσθηση των ευρωπαϊκών συσχετισμών που θα προκύψουν την επόμενη ημέρα».
Για τις προβλέψεις για την αποχή είπε ότι είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο και ανέφερε ότι υπάρχουν χώρες με μικρότερη συμμετοχή από ό,τι στην Ελλάδα.
Αναφέρθηκε στο πώς η Ευρώπη είναι παρούσα στην καθημερινότητά μας, με αναφορές στο Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες πολιτικές όπως το GDPR και ανέφερε ότι θα ακολουθούσαν και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις. «Ολες αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη και επηρεάζουν τη ζωή μας. Ο,τι γίνεται στην Ευρώπη μας αφορά όλους», είπε και επεσήμανε ότι δεν έχει αναλυθεί αρκετά το γιατί η ευρωπαϊκή διάσταση έχει τόση μεγάλη σημασία για εμάς.
Στην ερώτηση τι εισέπραξε από τους πολίτες στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και ποια τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακρίβεια. «Δεν υπάρχει αμφιοβλία το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί είναι η ακρίβεια, κυριαρχεί και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολα γιατί εξερχόμαστε από τη δεκαετή κρίση και τα εισοδήματα είναι αρκετά συμπιεσμένα. Ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχουμε κάνει, έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε σε αυτό το μέτωπο. Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμο τρόπο είναι το πιο σημαντικό μέτρο. Στο θέμα με τις πολυεθνικές έχω θέσει το θέμα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που είμαι σίγουρος ότι θα είναι η επόμενη πρόεδρος, για να ξέρει ποια είναι τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα».
Μητσοτάκης: «Αν το είχε καταθέσει ως όφειλε δεν θα το συζητούσαμε τώρα»
Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τον Στέφανο Κασσελάκη και τη συζήτηση που προέκυψε για το πόθεν έσχες του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αν ο κ. Κασσεάκης ως όφελε είχε καταθέσει το πόθεν έσχες του δεν θα το συζητούσαμε τώρα. Από την αντιπολίτευση βλέπουμε συνδυασμό τοξικότητας ψεμάτων και αφόρητης αλαζονείας και αυτοαναφορικότητας αλλά είναι δικό τους πρόβλημα ότι ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να συζητάει για το πόθεν έσχες του».
Για τον Τσίπρα
Στην ερώτηση αν του λείπει ο Αλέξης Τσίπρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν καθορίζουμε εμείς τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Αυτό που λείπει συνολικά, όχι ότι το είχαμε πριν, είναι ένας πιο συγκροτημένος πολιτικός διάλογος για τα πραγματικά προβλήματα, χωρίς ακρότητες, τοξικότητα, πόλωση που κάποια κόμματα επιλέγουν για να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες».
Οι προτεραιότητες της επόμενης τριετίας
Για τις προτεραιότητες τις επόμενης τριετίας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που πρέπει να αναπτυσσόμαστε με μεγαλύτερο ρυθμό από την υπόλοιπη Ευρώπη και αναφέρθηκε σε «μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Εκεί αναφερόμουν ότι στις δηλώσεις που έκανε μίλησα για τον εκσυχρονισμό, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» και έκανε μνεία σε μεταρρυθμίσεις σε δικαιοσύνη, παιδεία, υγεία, ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις. Για την αυτοκριτική μου να ανατρέξετε στις φορές που ζήτησα συγγνώμη για κακές επιλογές της κυβέρνησης, αντέχω την κριτική και θέλω να κάνω αυτοκριτική», είπε ερωτώμενος για λάθη του.
Κλείνοντας συνεχάρη την ΕΡΤ χαρακτήρισε το ertflix καινοτομία και είπε ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το ανταποδοτικό τέλος πιάνει τόπο.«Εχουμε μια ΕΡΤ που δεν είναι φερέφωνο της κυβέρνσηης έχει διευρεύνη την γκάμα της και πρωταγωνιστεί σε ειδήσεις, μυθοπλασία, αθλητικά».