Διανύοντας την 824η ημέρα πολέμου ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι μάχες φαίνεται να εντείνονται ολοένα και περισσότερο στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, ενώ η Ουκρανία ζητά επειγόντως τη στρατιωτική ενίσχυση της Δύσης. Πολλαπλές επιθέσεις σημειώθηκαν εχθές, Τρίτη, βορειοδυτικά του Ντόνιετσκ, σε μία από τις ισχυρότερες μάχες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή, την ώρα που η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το 18% της χώρας στο ανατολικό τμήμα της και εντείνει τους βομβαρδισμούς σε στρατιωτικούς στόχους.
Μάλιστα, τη Δευτέρα, ρωσικές ρουκέτες βομβάρδισαν πολυκατάστημα στο Χάρκοβο το οποίο βρισκόταν σε λειτουργία, με αποτέλεσμα 14 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμη περισσότεροι να τραυματιστούν. Οι Ρωσικές δυνάμεις εξήγησαν πως πρόκειται για «στρατιωτικό στόχο» ο οποίος συνδέεται με τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ καταδίκασε την Ουκρανία και την πρακτική της να χρησιμοποιεί «ανθρώπινες ασπίδες», εγκαθιστώντας στρατόπεδα σε σημεία που βρίσκονται άμαχοι. Το Χάρκοβο έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα με πάνω από 11.000 πολίτες να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Οι ισχυροί βομβαρδισμοί που εξαπολύει η Ρωσία αλλά και οι χερσαίες επιδρομές στα σύνορα της πόλης έχουν καταστρέψει υποδομές, εγκαταστάσεις και πολλές πόλεις.
Εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση
Η Ρωσία, με πολλαπλάσια οικονομία και πληθυσμό σε σχέση με την Ουκρανία, έχει τη δυναμική να παρατείνει τον πόλεμο και να ασκεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην άμυνα της Ουκρανίας. Από τον Μάρτιο έχουν ενταθεί οι επιθέσεις και ειδικά μετά την επανεκλογή του Πούτιν, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των βομβαρδισμών αλλά και ένοπλες μάχες στα σύνορα. Ο Μάιος έχει αναφερθεί ως ο μήνας με τις περισσότερες επιθέσεις, καθώς πάνω από 3.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί στη χώρα, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Παρά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα δυτικά κράτη στη Ρωσία, το άνοιγμα της αγοράς στις ισχυρότατες Κίνα και Ινδία, της επιτρέπουν όχι μόνο να μην βάλλεται από τον πόλεμο, αλλά να ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο.
Από την άλλη, η Ουκρανία έχει δύο βασικές αδυναμίες τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά και αυτό που φοβάται περισσότερο είναι η πλήρης εξάντληση των δυνάμεων μέσα στο καλοκαίρι. Η πρώτη είναι το στρατιωτικό της δυναμικό, που παρόλο που πολεμάει μαχητικά, εξαντλείτε με το πέρας του χρόνου, όπως και η αεράμυνά της. Ο πρόεδρος Ζελένσκι προσπαθεί με κάθε τρόπο να ζητήσει συστήματα αεράμυνας από τα Δυτικά κράτη, ώστε να αντιμετωπίσει τους εντεινόμενους βομβαρδισμούς σε πολλαπλά μέτωπα παράλληλα, καθώς και να ασκήσει πιέσεις σε ξένες δυνάμεις να την ενισχύσουν με στρατό. Ο Πούτιν φαίνεται να γνωρίζει αυτές τις αδυναμίες και να εκμεταλλεύεται την κατάσταση, ενώ καθημερινά καταγράφονται πολλά θύματα του στρατού της Ουκρανίας.
Ενισχύσεις από τη Δύση
Στις Βρυξέλλες βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου, ο Πρόεδρος Ζελένσκι, προκειμένου να διαπραγματευτεί μία μακροχρόνια διμερή συμφωνία ενίσχυσης. Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Χ, το Βέλγιο θα παραδώσει 30 μαχητικά F-16 καθώς και 977 εκατ. έως το 2028. Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Ζελένσκι στη Λισαβόνα προκειμένου να ζητήσει και από την Πορτογαλία την στήριξη και βοήθειά της. «Είναι πολύ σημαντικό για τους Ουκρανούς να μην κουραστεί ο κόσμος», ανέφερε σε δήλωσή του. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ένα πακέτο 400 εκατομμυρίων δολαρίων με πυρομαχικά αεράμυνας κα άλλα όπλα. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, οι ΗΠΑ παραμένουν ενάντια στη χρήση των αμερικανικών όπλων στο εσωτερικό της Ρωσίας, λόγω φόβου να γενικευτεί η σύγκρουση.
Αντιθέτως, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, όπως και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, έδωσαν το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της προμηθεύουν εναντίον Ρωσικών στόχων. Σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, «έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τη χώρα τους» με την επίθεση σε ρωσικές βάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται οι πύραυλοι, ωστόσο δεν επιτρέπεται να επιτεθούν σε άλλους στόχους και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Την ίδια ώρα, «συμφωνία ασφαλείας» υπέγραψαν χτες η Ουκρανία με την Ισπανία, με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας αξίας ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός του 2024. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η παροχή σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού για χερσαία και ναυτική χρήση, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, υπάρχει δέσμευση για την αποστολή των αναγκαίων για την Ουκρανία, συστημάτων αεράμυνας Patriot.
Συνθήκη ειρήνης
Στις 15 – 16 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ελβετία Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, στην οποία θα παρευρεθούν 90 κράτη, χωρίς όμως τη Ρωσία. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ουκρανού Προέδρου ο οποίος ξεκίνησε να έχει επαφές με τα Ευρωπαϊκά κράτη καθώς και τα μέλη της G7, ενώ στη συνέχεια συμπεριλήφθηκαν και άλλες χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία. Μάλιστα, τα κράτη αυτά βρίσκονται στη συμμαχία BRICS με την Ρωσία και έχουν ζητήσει να προσκληθεί στη Διάσκεψη, χωρίς όμως να υπάρχει επιθυμία για το αίτημα αυτό. Η πρωτοβουλία έρχεται σε ένα σημείο καμπής για την Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις της εξαντλούνται σημαντικά, ενώ η βοήθεια από τη Δύση και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ φαίνεται να είναι ολοένα και πιο διστακτική.
Την ώρα που τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για εκλογές, οι συζητήσεις σχετικά με τα έξοδα για τη στήριξη της Ουκρανίας έρχονται στο τραπέζι και όπως φαίνεται, δεν υπάρχει η ίδια διάθεση που επικρατούσε στην έναρξη του πολέμου. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος έχει αναφέρει ότι θα συμφωνούσε σε μία εκεχειρία, υπό την προϋπόθεση ότι τα εδαφικά κεκτημένα της Ρωσίας δεν πρόκειται να μεταβληθούν, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά το Κίεβο. Ενδεχομένως η πρόταση αυτή από τον Πούτιν να έρχεται καθώς αντιλαμβάνεται πως ο πόλεμος μπορεί να περάσει στο στάδιο της διπλωματίας και με ορισμένους συμβιβασμούς να βγει κερδισμένος, από την άλλη μπορεί να φοβάται και την ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής εναντίον της χώρας, τόσο από τη Δύση όσο και από την Ανατολή. Το σίγουρο είναι πως ο πόλεμος δεν πρόκειται να τερματιστεί με αυτή τη διάσκεψη, ενώ ο φόβος για γενίκευση της σύγκρουσης είναι ισχυρός για όλα τα κράτη.