Συναντήσαμε τη Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών Μαρία Συρεγγέλα, στην Βουλή. Ήταν προκαθορισμένο να τα «πούμε» λίγο πριν ανέβει στο βήμα της ολομέλειας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπου και εάν πήγαινε, την ακολουθούσαν βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι είχαν από κάτι να της πουν και…κάτι να της ζητήσουν. Παρατηρήσαμε πως τους άκουγε όλους υπομονετικά και στους περισσότερους, έδινε επί τόπου απαντήσεις και λύσεις… Όσο πλησίαζε η ώρα της έναρξης της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών…τόσο περιοριζόταν ο διαθέσιμος χρόνος για την συνέντευξη. Το κατάλαβε πως… με έπιασε μία ανησυχία… «Θα προλάβουμε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», μου είπε από μόνη της.
Αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες του theleader.gr, η γραμματέας της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα…
Πώς νιώθετε ως η πρώτη γυναίκα γραμματέας του μεγαλύτερου κόμματος στην ιστορία της μεταπολίτευσης;
«Είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια, οπότε καταλαβαίνετε τη συγκίνηση που νιώθω ούσα: Γραμματέας του κόμματος, να με έχει προτείνει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και να με έχουν εκλέξει ομόφωνα τα μέλη της της Πολιτικής Επιτροπής. Το γεγονός, επίσης, ότι είμαι και η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, στα 50 χρόνια ζωής της παράταξής μας μετατρέπει τη χαρά μου και σε μεγάλη ευθύνη. Φυσικά, είμαι διπλά χαρούμενη, καθώς η θέση αυτή με βρίσκει και Βουλευτή της Δυτικής Αθήνας».
Σε μια ανδροκρατούμενη πολιτική σκηνή, πως καταφέρνετε να επιβάλλετε τις θέσεις σας και τις απόψεις σας;
«Δεν είναι θέμα φύλου και φυσικά όχι επιβολής θέσεων. Αν έχεις θέσεις και απόψεις τότε αυτό που χρειάζεσαι είναι επιχειρήματα, αλλά και το σθένος να τα υποστηρίξεις αγνοώντας το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Συμφωνώ, πάντως, ότι η πολιτική είναι ανδροκρατούμενος χώρος, ωστόσο έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος την τελευταία πενταετία. Θυμίζω ότι ύστερα από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκλέχτηκε το 2020 με 261 ψήφους η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ επίσης στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχουμε 15 γυναίκες. Κάτι έχει αλλάξει, λοιπόν, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε ακόμα περισσότερες γυναίκες να βγουν μπροστά και να ασχοληθούν με την πολιτική».
Υφίστανται σήμερα οι όροι «δεξιά» και «αριστερά»;
«Ναι, σε ένα βαθμό υφίστανται σήμερα οι παραδοσιακοί αυτοί πολιτικοί όροι, ωστόσο νομίζω ότι δεν μπορούν να περιγράψουν πλήρως την πολιτική ατζέντα ενός σύγχρονου κόμματος. Σήμερα, υπάρχουν και άλλοι όροι για να περιγράψουμε ένα κόμμα, πχ φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό κλπ. Πριν λίγα χρόνια, επίσης, υπήρχαν και όροι, όπως μνημονιακό και αντι-μνημονιακό. Στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, μιλάμε για ένα φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα».
Κόμμα ή Κυβέρνηση; Τι σας εκφράζει περισσότερο και ποιο έχει…μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
«Έχω διατελέσει Υφυπουργός και όπως προαναφέραμε σήμερα είμαι Γραμματέας της ΝΔ και Βουλευτής. Δεν θέλω να φανεί ότι υπεκφεύγω, αλλά κάθε θέση έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία και το δικό της τρόπο προσφοράς. Για εμένα, το κίνητρο να ασχοληθώ με την πολιτική ήταν -και παραμένει- το να είμαι χρήσιμη στη διπλανή και στο διπλανό μου. Είμαι ικανοποιημένη σε οποιαδήποτε θέση, πληροί αυτό το μοναδικό κριτήριο που έχω».
Και για να περάσουμε σε ευρωπαϊκό «περιβάλλον», Ούρσουλα ή Ζαν – Κλώντ; Δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος ή δύο διαφορετικά νομίσματα με ίδιες όψεις;
«Πρόκειται για δύο διαφορετικές πολιτικές προσωπικότητες. Το κοινό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ότι έχουν βρεθεί και οι δύο στο πολύ απαιτητικό αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έναν πολιτικό, όμως, για να τον κρίνουμε θα πρέπει να τον «μελετήσουμε» έχοντας κατά νου το πολιτικό πλαίσιο της εποχής που έδρασε. Για παράδειγμα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κλήθηκε να χειριστεί μια οικονομική κρίση, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μια πανδημία. Καταλαβαίνετε πόσο διαφορετικό είναι το πλαίσιο δράσης κάθε προσώπου. Εγώ θα τους χαρακτήριζα, πάντως, πολύ ικανούς και τους δύο».
Συρεγγέλα: «Η Κυβέρνηση έχει καταφέρει μια αλματώδη πρόοδο της χώρας, όμως είναι πολλά που πρέπει γίνουν και σε αυτά εστιάζουμε»
Κασσελάκης ή Τσίπρας; Κάτω από διαφορετικούς πολιτικούς συσχετισμούς θα σας ρωτούσα ποιον θεωρείτε ποιον δύσκολο αντίπαλο. Με βάση όμως το 41-17 και την σημερινή δημοκοπική πραγματικότητα, είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω ποιον από τους δύο θεωρείτε ποιο εύκολο αντίπαλο…
«Δεν υπάρχει εύκολος και δύσκολος αντίπαλος. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους ως ίσους και δεν επαναπαυόμαστε με τις δημοσκοπήσεις. Η Κυβέρνηση έχει καταφέρει μια αλματώδη πρόοδο της χώρας, όμως είναι πολλά που πρέπει γίνουν και σε αυτά εστιάζουμε. Στο τέλος της ημέρας, βασικός μας αντίπαλος είναι τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών».
Ψηφίζουμε για Ευρωβουλευτές. Ψηφίζουμε για την Ευρώπη. Δεν μιλάμε όμως γι’ αυτήν… Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου;
«Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε πετύχει στην Ευρώπη πολύ σπουδαία πράγματα. Ενδεικτικά θα αναφέρω: φέραμε 36 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατοχυρώσαμε στην πράξη ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, καταφέραμε να διατηρήσουμε τους ίδιους πόρους για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όταν σε άλλες χώρες έγινε μείωση πόρων, αξιοποιούμε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για να προσφέρουμε προληπτικές εξετάσεις στους πολίτες κ.ά. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι το ποιοι και ποιές τελικά θα εκπροσωπούν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα για τα συμφέροντα της πατρίδας μας και να διεκδικήσει για παράδειγμα πόρους από το Ταμείο Συνοχής, ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, φύλαξη των συνόρων μας και λύσεις για το δημογραφικό. Η Νέα Δημοκρατία έχει την πολιτική εμπειρία και την ικανότητα να χειριστεί τα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας ως Ένωση. Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν και για αυτό ζητάμε από τους συμπολίτες μας ξανά την ψήφο τους στις 9 Ιουνίου, για να συνεχίσουμε να φέρνουμε την Ελλάδα σταθερά ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη. Όπως, ακριβώς κάνουμε μισό αιώνα τώρα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής περνάει μπροστά μας και κατευθύνεται προς την ολομέλεια. Σηκώνονται και τον ακολουθούν όσοι βουλευτές βρίσκονταν στο εντευκτήριο. Η συνέντευξη μόλις έφτασε στο τέλος της, ακριβώς την στιγμή που έβαζε τελεία στην τελευταία της φράση».
Κάπως έτσι – σκέφτηκα – τα προλαβαίνει όλα… με ηρεμία, συγκέντρωση και καλούς συνεργάτες…