Κανένα ελαφρυντικό δεν έχει αναγνωριστεί στους καταδικασθέντες για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, με την υπ’ αριθμ. 747/23-5-2024 απόφαση του Στ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογραφής, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναιρέσεως που υπέβαλαν ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του αλβανικής καταγωγής, τελεσιδίκως καταδικασθέντες σε ισόβια και 15 έτη κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και του ομαδικού βιασμού της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.
Κανένα ελαφρυντικό για τους δύο κατηγορούμενους
Οι δύο καταδικασθέντες έχουν κριθεί πλέον αμετακλήτως ένοχοι για το ό,τι εντός του χρονικού διαστήματος από τις βραδινές ώρες της 27ης Νοεμβρίου 2018 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Νοεμβρίου 2018, ο δεύτερος, ο οποίος γνώρισε την Ελένη Τοπαλούδη του Ιωάννη προ μίας περίπου εβδομάδας και ο πρώτος, έχοντας προαποφασίσει να τελέσουν από κοινού το αδίκημα του βιασμού αφού μετέβησαν στην οικία της, η οποία ευρίσκετο στην πόλη της Ρόδου επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, με όχημα ιδιοκτησίας του πατέρα του πρώτου, την παρέλαβαν και μετέβησαν στην εξοχική κατοικία των γονέων του στην περιοχή των Πεύκων Λίνδου.
Κρίθηκαν ένοχοι για το ό,τι την βίασαν, παράλληλα και διαδοχικά, ασκώντας επί αυτής σωματική βία, σφίγγοντάς την στην τραχηλική χώρα, καταφέρνοντάς της παράλληλα γρονθοκοπήματα και απειλώντας τη ζωή και τη σωματική της ακεραιότητα με μαχαίρι. Ενώ ήταν αβοήθητη, έρμαιο στις σεξουαλικές διαθέσεις τους, την εξανάγκασαν να ανεχθεί επιπλέον ασελγείς πράξεις.
Στην προβαλλόμενη δε άρνησή της να προβεί σε ασελγή πράξη, οι κατηγορούμενοι, την γρονθοκόπησαν με δύναμη στο πρόσωπο, με συνέπεια εκείνη να ζαλιστεί και να χάσει στιγμιαία τις αισθήσεις της. Ανακτώντας μετά από λίγο τις αισθήσεις της δήλωσε στους κατηγορούμενους την πρόθεσή της να τους καταγγείλει στην αστυνομία και ενώ παρέμενε εξασθενημένη και σε σχεδόν λιπόθυμη κατάσταση εξαιτίας του βαρέως τραυματισμού της, κατέφεραν αλλεπάλληλα πλήγματα με γροθιές και σίδερο σιδερώματος στην κεφαλή της ενώ επιπλέον επιχείρησαν να την θανατώσουν και δια στραγγαλισμού.
Στη συνέχεια, κι ενώ έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή την μετέφεραν γυμνή (ακριβέστερα φορώντας μόνο το στηθόδεσμό της) σε απόκρημνη βραχώδη περιοχή στον όρμο «Φώκια» και έριψαν το σώμα της από ύψος περίπου 10 μ. στη θάλασσα.
Από την ενέργειά τους αυτή σε συνδυασμό με τις ήδη προκληθείσες στην παθούσα σωματικές βλάβες επήλθε ο θάνατός της συνεπεία πνιγμού.
Τι ανέφερε η εισαγγελέας
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Στ’ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ελένη Κοντακτσή, εισηγήθηκε να απορριφθούν ως αβάσιμοι οι λόγοι αναιρέσεως που επικαλούνται οι δύο κατηγορούμενοι.
Ως προς τις ελαφρυντικές περιστάσεις, η εισαγγελική λειτουργός τόνισε πως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ορθώς απέρριψε τα σχετικά αιτήματα των κατηγορουμένων.
«Δεν προκύπτει ότι τέλεσαν αυτές τις πράξεις λόγω ανωριμότητας της ηλικίας, το δικαστήριο το τεκμηριώνει απολύτως στην απόφασή του», τόνισε η κ. Κοντακτσή μεταξύ άλλων.
Ενώ όσον αφορά στο ζήτημα της διάρκειας της διαδικασίας, η εισαγγελική λειτουργός επεσήμανε πως «η υπόθεση αυτή συνολικά κράτησε περίπου 3,5 χρόνια και χωρίς αναβολές. Μέσα στα απολύτως επιτρεπόμενα πλαίσια. Απολύτως αιτιολογημένα η απόφαση κρίνει ότι είναι απορριπτέος ο λόγος αυτός».
Η εισαγγελική λειτουργός κατέληξε πως η προσβαλλόμενη απόφαση «αξιολόγησε το περιεχόμενο όλων των αποδεικτικών μέσων. Εμπεριέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία» και, συνεπώς, οι αναιρέσεις των κατηγορουμένων πρέπει να απορριφθούν.
Με την εισαγγελική εισήγηση συντάχθηκαν οι νομικοί παραστάτες της οικογένειας Τοπαλούδη, Αλέξης Κούγιας και Ευάγγελος Γκιουγκής. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο εκ των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας, Αλέξης Κούγιας, κατά τη δίκη των δύο καταδικασθέντων στο Εφετείο τηρήθηκαν όλες οι διατάξεις για δίκαιη δίκη και υπήρξε απόλυτος σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων.
Από την πλευρά τους οι δύο συνήγοροι των καταδικασθέντων υποστήριξαν αναλυτικά τους λόγους αναίρεσης που περιλαμβάνονται στην σχετική αίτηση των εντολέων τους και ζήτησαν την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου.
Στην αίτηση αναιρέσεως που άσκησε ο Ροδίτης δια του κ. Χάρη Αμπράζη, αρνήθηκε την τέλεση των αδικημάτων για τα οποία έχει κριθεί ένοχος και διατείνεται, πέραν των νομικών λόγων που προβάλλει και επί της ουσίας, πως είναι ένας αριστερόχειρας που του επιβλήθηκε η ποινή των ισοβίων για μία ανθρωποκτονία που έγινε από δεξιόχειρα, επιπλέον του επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή των 15 ετών για ένα βιασμό ενώ δεν είχε στύση!
Ισχυρίζεται ότι ο συγκατηγορούμενός του μετέφερε μόνος την κοπέλα, πράγμα που όπως διατείνεται εξέθεσε τόσο στο πρωτόδικο δικαστήριο όσο και στο εφετείο.
Περιορίζει την συμμετοχή του στο έγκλημα, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε στο θύμα ένα «δυνατό κροσέ» ενώ διατείνεται ότι το χτύπημα με το σίδερο έγινε από δεξιόχειρα ομοίως και τα τραύματα με το μαχαίρι.
Υποστηρίζει ακόμη ότι μόνο τα παπούτσια του συγκατηγορούμενού του βρέθηκαν με αίματα πεταμένα στα βράχια και ισχυρίζεται ότι αυτό μαρτυρά ότι μόνον εκείνος μετέφερε το άψυχο σώμα της.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε από έδρας στο πρωτόδικο δικαστήριο ισχυριζόμενος ότι εσφαλμένα είχε κινηθεί διαδικασία εις βάρος ιατρού και του πατρός του για συνταγογραφήσεις ψυχοφαρμάκων που ελάμβανε οι οποίες ήταν προγενέστερες και ηλεκτρονικές και πως η δικογραφία αυτή έχει αρχειοθετηθεί.
Υποστηρίζει ακόμη ότι από τα 4 κινητά του τηλέφωνα και τους δύο του υπολογιστές δεν υφίσταται κανένα εύρημα, ενώ διατείνεται ότι από τον φόβο του νόμιζε ότι ήταν το επόμενο θύμα.