Να σταματήσει επιτέλους ”Τζε εμείς πολλά εκάμαμε”

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας

1. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια διαδεδομένη πρακτική από περίεργους ιδεολογικούς κύκλους στα media – social media στην Κυπριακή Δημοκρατία για την συνυπευθυνότητα του 1974, προκειμένου να δικαιολογήσουν την παράνομη εισβολή της Τουρκίας και κατοχή 51 χρόνων με αποτέλεσμα το ξέπλυμα των ευθυνών της Τουρκίας και τον εξευμενισμό της

2. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η Τουρκία να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που προσπαθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλώς κάνει να προσπαθεί συνεχώς. 

3. Όμως, μέσα στο πλαίσιο αυτό του κατευνασμού της Τουρκίας,  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας (ως ευπρόσδεκτος) για την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής Περιφερειακών Ηγετών, κατά την Προεδρία Κύπρου στην ΕΕ (πρώτο εξάμηνο 2026), με επίκεντρο ζητήματα της Μέσης Ανατολής τον Απρίλιο του 2026 (27 κράτη ΕΕ, κράτη του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, Ισραήλ)

4. Το επιχείρημα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι “δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, η Τουρκία θα είναι πάντα γειτονική και για αυτό είναι θετική η πρόσκληση για να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις” 

5. Πράγματι η γεωγραφία δεν αλλάζει όμως ποιος είναι ο τούρκος πρόεδρος που θα έρθει στην Κύπρο? 

A. Δεν είναι αυτός που έχει εισβάλει στην Κύπρο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ?

B. Δεν είναι αυτός που θέλει 2 ξεχωριστά κράτη επάνω στην Κύπρο και το αναφέρει με θράσος στις 2 τελευταίες του ομιλίες επίσημα στο βήμα του ΟΗΕ το 2023 και 2024 (ποιο επίσημα δεν γίνεται)?

Γ. Δεν είναι αυτός που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ στο ΝΑΤΟ έχει επιβάλει καθεστώς να ορίζεται η Κύπρος με γεωγραφικές συντεταγμένες? 

Δ. Αν και το πιο πιθανό είναι να μην συμμετάσχει ο Ερντογάν ώστε να μην αναγνωρίσει de facto την Κυπριακή Δημοκρατία, εάν όμως έρθει, έχει σκεφτεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την αντίδραση των Ελλήνων της Κυπριακής Δημοκρατίας? 

Ε. Ο εκπρόσωπος του Αττίλα 1 και 2 με τους 3.000 νεκρούς και 1.613 αγνοούμενους της εισβολής της Τουρκίας, δεν θα προκαλέσει τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας με προκλητικές δηλώσεις αδιαλλαξίας ή δεν πειράζει να υπάρχουν εντυπώσεις? 

ΣΤ. Έχετε σκεφτεί το πώς θα έρθει? Από τα οδοφράγματα και θα ανοίξετε πύλες να τον υποδεχθείτε Κύριε Πρόεδρε ή μήπως νομίζετε ότι θα τον υποχρεώσετε να έρθει στο αεροδρόμιο Λάρνακας?

Ζ. Σε ότι αφορά την Σύνοδο της ΕΕ για την Μέση Ανατολή τι δουλειά έχει η Τουρκία ? Είναι μέλος της ΕΕ? Δεν γνωρίζετε ότι στηρίζει την Χαμάς και την κυβέρνηση – παρακλαδι της Αλ Κάιντα της Συρίας που πρόσφατα 20 χριστιανοί έχασαν την ζωή τους ?

Η. Δεν γνωρίζετε ότι η παρουσία του Ερντογάν θα ενοχλήσει το Ισραήλ με το οποίο υπάρχει στενή Στρατηγική Συνεργασία τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας?

Θ. Είναι δυνατόν να δίνουμε “πράσινο φώς” συμμετοχής στην Τουρκία, που επιζητά να προσεγίσει τα θεσμικά πλαίσια της ΕΕ για την ασφάλεια, συνεργασία και πιστώσεις για την Αμυντική Βιομηχανία της – SAFE?

Ι. Δεν έχετε αντιληφθεί ότι οι κινήσεις Καλής Θέλησης δεν βρίσκουν ανταπόδοση από την Τουρκία και εκλαμβάνονται ως αδυναμία τόσα χρόνια? 

ΙΑ. Γιατί δεν χρησιμοποιείται την πίεση του παράγοντα της ΕΕ, σε συνέργεια με την Ελλάδα, όπως την περίπτωση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου που καταδικάστηκε πρόσφατα από την ΕΕ σε όλο το περιεχόμενο του ή ακόμα την Τελωνειακή Διασύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ από την οποία “ζει και αναπνέει” οικονομικά η Τουρκία με 200 δις ευρώ ετησίως εισαγωγές εξαγωγές?

ΙΒ. Σας πιέζει κάνεις να καλέσετε τον Τούρκο Πρόεδρο για την  επανέναρξη  των συνομιλιών? Δεν βλέπετε που υπάρχει διαφορά αντιλήψεων στο θέμα αυτό από το Γκραντ Μοντανά το 2017 και μετά? 

ΙΓ. Μήπως ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να γίνεται μόνο μέσω των Διεθνών Οργανισμών επίσημα (ΟΗΕ, ΕΕ) και όχι με επικίνδυνες προσεγγίσεις που μπορεί να επιφέρουν ανεπανόρθωτα λάθη διπλωματικών ενεργειών?

Κύλιση στην κορυφή