Νέος Πρόεδρος στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελέγη ο Καθηγητής της Εκκλησιαστική Ιστορίας, Ιωάννης Αντ. Παναγιωτόπουλος.
Με ένα πλούσιο βιογραφικό στις εκκλησιαστικές σπουδές αλλά και ενεργό συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία και δράση, ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος αναλαμβάνει πλέον τη διοίκηση του τόσο σημαντικού τμήματος για την Εκκλησία και για την Ορθοδοξία. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης (2004-2007), προϊστάμενος του Συνεδριακού Τομέα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος (2009-2010), Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης (2012-2014).
Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μια από τις αρχαιότερες Σχολές του Πανεπιστημίου. Ο κάθε εκπαιδευόμενος έρχεται σε επαφή με ευρύτατες γνώσεις θεολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας και φιλολογίας, ενώ καλείται να επιλέξει την ενασχόλησή του είτε στον τομέα της εκπαίδευσης είτε στην εκκλησιαστική διακονία. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες Θεολογικές Σχολές παγκοσμίως, που παρέχει ανθρωπιστική μόρφωση μέσω της διδαχής του Ορδόδοξου Χριστιανικού Δόγματος.
Βιογραφικό του νέου Προέδρου του Τμήματος
Ο νέος πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας έχει φοιτήσει και ο ίδιος την περίοδο 1989-1993 στο τμήμα της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Έλαβε Master of Arts (by thesis), in Patristics and Church History, από το Department of Theology του University of Durham (1997), με θέμα διπλωματικής εργασίας «The patriarchal institution in the Early Church (The Pentarchy of the Patriarchs. The presuppositions, the evolution and the function of the institution)» και επιβλέποντα τον Καθ. π. Γεώργιο Δράγα.
Ακολούθως, έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία, στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1998), εκπονώντας διπλωματική εργασία με το θέμα «Το Ζήτημα των Συνεισάκτων στην Αρχαία Εκκλησία» υπό την επίβλεψη του Καθ. Βλασίου Φειδά.
Έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στη Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία, από το Τμήμα Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2002), εκπονώντας Διατριβή με το θέμα «Ο οικουμενικός πατριάρχης Μεθόδιος Α´ ο Ομολογητής (843 – 847) και το έργο του», με επιβλέποντα τον Καθ. Βλάσιο Φειδά και συμβουλευτική επιτροπή τον Καθ. Δημήτριο Γόνη και τον Καθ. π. Γεώργιο Μεταλληνό.
Διετέλεσε Υπότροφος του Κληροδοτήματος του Γεωργίου Μαυροκορδάτου (ΕΚΠΑ), του Ι.Κ.Υ., της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Found).
Απέκτησε Διδακτική Εμπειρία στην Ιδιωτική και Δημόσια Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής Θεολόγος (1999-2010), και υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2010, διδάσκοντας στο ΠΠΣ και στα ΠΜΣ του Τμήματός του.
Έχει διδάξει και στο ΠΠΣ του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Département d’Histoire, Faculté Lettres, Langues et Sciences Humaines, Département d’Histoire, Universite d᾽Angers, στη Θεολογική Σχολή του Graz, στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου, στο ΠΜΣ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Δ.Π.Μ.Σ. «Ελλάδα: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός», Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας &´ Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ – Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας &´ Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, και στο Π.Μ.Σ. «Ελληνορωμαϊκές – Ελληνοϊταλικές Σπουδές», Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ.
Υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός ΠΖ στον Ελληνικό Στρατό (1997-1998), Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης (2004-2007), προϊστάμενος του Συνεδριακού Τομέα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος (2009-2010), Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης (2012-2014).
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του «Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου» (Φ.Θ.Σ.), Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου (Μ.Φ.Θ.Σ.), Πρόεδρος των μεταπτυχιακών φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. (Σ.Ι.Ε.Λ. Αθηνών), μέλος της Ο.Λ.Μ.Ε., και διατελεί μέλος της «Χριστιανικής Στέγης των Νέων Λιοσίων, η ΟΔΟΣ», της «Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων», της «Αδελφότητας Τουρκολεκαίων, ο Νικηταράς», του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Ιστορικής Μονής του Αγίου Δημητρίου Τουρκολέκα», μέλος του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου «οι Προσέληνοι», Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Πανελληνίου «Συλλόγου των Φίλων του Αγ. Όρους», Ταμίας του Συλλόγου «Οι Τρεις Ιεράρχαι», μέλος του «Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου» (1893), Πρόεδρος του Τμήματος AHEPA HJ-37 Ιλίου της District 25 – Hellas.
Με ενεργή πολιτική δράση από το 1989, έχει διατελέσει μέλος και στέλεχος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, ιδρυτικό μέλος της «Νεολαίας της Άνοιξης», μέλος της ΝΔ, μέλος Επιτροπών και Γραμματειών της ΝΔ, υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ (Ιανουάριος 2015) και σε κυβερνητικές θέσεις.
Έχει συμμετάσχει σε σειρά από Ερευνητικά και Πανεπιστημιακά Προγράμματα, σε Εκλεκτορικά Όργανα, σε Διοικητικές και Ακαδημαϊκές Επιτροπές, σε Οργανωτικές Επιτροπές Συνεδρίων, σε Επιτροπές Εκδόσεως Τόμων, σε κρίσεις διπλωματικών και διδακτορικών διατριβών, ομιλίες – διαλέξεις – ανακοινώσεις, Συνέδρια και σειρά από ερευνητικές και εκπαιδευτικές αποστολές στο Άγιο Όρος.