Συνέντευξη στο «The Leader» παραχώρησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος με τη γαλάζια παράταξη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τους ΑμεΑ συνανθρώπους μας, τη σημαντικότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών αλλά και τα δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες σήμερα, την ακρίβεια και την ασφάλεια.
1. Είναι η Ελλάδα σήμερα φιλική ως προς τα ΑμεΑ; Πόση δουλειά θέλει ακόμη;
Η κοινωνίες παγκοσμίως έχουν δομηθεί με τρόπο που να αποκλείουν σε πολλαπλά επίπεδα τους ανάπηρους πολίτες από τις λειτουργίες τους και από τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Δεν υπάρχει συνεπώς καμία χώρα αυτή τη στιγμή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς φιλική. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές που είναι ίσως ανέφικτο να προσμένουμε να συμβούν εξ ολοκλήρου στη δική μας εποχή, καθώς παγκοσμίως η προσπάθεια ξεκίνησε σχετικώς πρόσφατα.
Αυτό που παρατηρούμε είναι πως, χώρες που ήδη εδώ και αρκετές δεκαετίες έχουν αναγνωρίσει τα κενά και έχουν λάβει πληθώρα μέτρων για την αντιμετώπισή τους και για την ουσιαστική απονομή ίσων δικαιωμάτων στα ανάπηρα άτομα, δείχνουν πιο φιλικές, από την άποψη πως υπάρχει ένα ποσοστό αναπήρων ατόμων που ζουν με τον ίδιο περίπου τρόπο, όπως οι υπόλοιποι πολίτες.
Κυμπουρόπουλος: Η ΝΔ έχει δει το πρόβλημα συνολικά
Η Ελλάδα προς το παρόν εργάζεται για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δει το πρόβλημα συνολικά, εισάγοντας και υλοποιώντας το πρώτο στα χρονικά εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας δεν θεσπίζονται αποκομμένα μέτρα και παροχές, αλλά έχουμε ένα σχέδιο που συνδέει την πρώιμη παρέμβαση, την παιδεία, την κοινωνικοποίηση, την ανεξάρτητη διαβίωση, την προσβασιμότητα, την απασχόληση, σε μία συμπαγή σφαίρα που προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα με πλήρη επίγνωση πως όλα είναι αλληλένδετα. Ακολουθεί, με λίγα λόγια, το ανάπηρο άτομο σε όλη τη διάρκεια και τις πτυχές της ζωής του. Η σκληρή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί και η ευρύτερη κοινωνία πρέπει να γίνει μέτοχος αυτής της ριζικής αλλαγής, για να μας αποδεχτεί ως ισότιμα μέλη και για να πούμε πως σε αυτή τη χώρα μπορεί να ζήσει ένα ανάπηρο άτομο χωρίς να καλείται να αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση προβλήματα.
2. Συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό των ευρωεκλογών ως τις πιο κρίσιμες της ΕΕ από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν; Θα μπορούσε να κινδυνεύσει η συνοχή της Ένωσης από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης;
Πράγματι, οι δηλώσεις αυτές της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μέλος είμαι κι εγώ ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί καταδεικνύουν ότι τα πολιτικά φαινόμενα στο εσωτερικό της χώρας μας δεν είναι άσχετα και ασύνδετα με πανευρωπαϊκές και εν τέλει διεθνείς πολιτικές συνθήκες.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με την Φον ντερ Λάιεν ότι αυτές οι εκλογές θα δώσουν μια αίσθηση του προσανατολισμού που επιλέγουν οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες. Θα μας δείξουν αν έχουμε κερδίσει – ή έστω αν κερδίζουμε – τον αγώνα ενάντια στην δημαγωγία, την πολιτική ακρότητα και τον λαϊκισμό. Θα μας δείξουν αν οι πολίτες της Ελλάδος και της Ευρώπης μπορούν να αντισταθούν στην κακή ποιότητα πληροφορίας που εισάγεται στο δημόσιο διάλογο με ξεκάθαρο σκοπό την πολιτική χειραγώγηση.
Δεν είναι κρυφό, και η Φον Ντερ Λαιεν το εξέφρασε ανοιχτά στις δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε, ότι οι εξτρεμιστικές, μηδενιστικές ευρωσκεπτικιστικές φωνές στην Ευρώπη συχνά συνδέονται με διεθνή συμφέροντα που επιθυμούν την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που δεν έχουμε να κάνουμε με διαύλους προπαγάνδας ξένων κέντρων, αλλά απλώς με δημαγωγική εσωστρέφεια για μικροκομματικά οφέλη, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και παράγει τον ίδιο αποσταθεροποιητικό αποπροσανατολισμό του πολίτη.
«Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι ως ένα βαθμό αποτέλεσμα αρρυθμιών στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ένωση»
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι ως ένα βαθμό αποτέλεσμα αρρυθμιών στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ένωση, αλλά κι ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό απότοκο κοντόφθαλμων και ανεύθυνων πολιτικών στρατηγικών που βάζουν σε κίνδυνο το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της ειρήνης και της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν, πρέπει οι λαοί της Ευρώπης να επιδείξουν ανθεκτικότητα απέναντι στις δήθεν φιλολαϊκές σειρήνες του ανέξοδου πατριωτισμού και της παροχολογίας, που υπόσχονται πολλά χωρίς να δίνουν εγγυήσεις για τίποτε. Ειδικώς στην Ελλάδα, έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν το λαϊκισμό. Είναι σημαντικό λοιπόν να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη μας στις δυνάμεις της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης καταδικάζοντας κάθε μορφή πολιτικής ακρότητας.
3. Τα θεμελιώδη ζητήματα των Ευρωπαίων πολιτών σήμερα βάσει των μετρήσεων είναι η ακρίβεια και η ασφάλεια. Τι παραπάνω πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ σε αυτούς τους δύο τομείς;
Η πρόσφατη κίνηση Μητσοτάκη και άλλων επτά χωρών για την εξομάλυνση των διαφορών των τιμών των πολυεθνικών καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο ότι οι γενεσιουργοί παράγοντες της ακρίβειας που βιώνουμε στο εσωτερικό της χώρας, πρέπει να αναζητηθούν και στον τρόπο που λειτουργούν οι υπερεθνικοί κολοσσοί. Ένα υπερεθνικό ζήτημα, δεν μπορεί παρά να έχει υπερεθνικές λύσεις. Τέτοιες λύσεις μπορούν να δοθούν μόνον μέσα από μια ισχυρή και πολιτικά εύρωστη Ευρωπαϊκή Ένωση, η ισχύς και η επιρροή της οποίας είναι μεγαλύτερη του αθροίσματος της ισχύος και της επιρροής των κρατών-μελών, και σίγουρα μεγαλύτερη από κάθε μεμονωμένο κράτος. Η απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, οι περισσότερες εξουσίες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού και ο εμπλουτισμός του Ενωσιακού δικαίου που ζήτησε ο Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσουν το παρόν κύμα ακρίβειας αλλά θα αποτελέσουν και μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η ΕΕ έχει ήδη στο παρελθόν κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία των πολιτών, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, στα οποία συνέβαλα κι εγώ με κοινοβουλευτικό έργο, όπως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η θέσπιση φόρου επί απροσδόκητων κερδών, το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση που περιόρισε τις χαμένες θέσεις εργασίας, αλλά φυσικά και με άλλα μέτρα όπως η διασφάλιση επαρκούς κατώτατου μισθού, ή το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης SURE για τις επιδοτήσεις μισθών στην πανδημία. Η ΕΕ λοιπόν σίγουρα προσφέρει ένα πλέγμα προστασίας και λόγω μεγέθους λειτουργεί ως ανάχωμα σε κρίσεις κάθε είδους.
Αντίστοιχα, στην ασφάλεια, και πάλι η πρόταση Μητσοτάκη για την ανάπτυξη μιας κοινής αμυντικής πολιτικής είναι μια κομβικής αξίας πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα Ευρωπαϊκά. Εκτός όμως από την ασφάλεια που αφορά τα εξωτερικά μας σύνορα, υπάρχει και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ. Τα Κράτη-Μέλη συνεργάζονται για την πάταξη της διαφθοράς, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ένα καλό παράδειγμα είναι το EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats), μια πλατφόρμα πολύ- τομεακής συνεργασίας των Κρατών–Μελών, θεσμικών Οργάνων και Οργανισμών της Ε.Ε., αλλά και τρίτων χωρών και διεθνών Οργανισμών. Σκοπός του EMPACT είναι η αντιμετώπιση των σημαντικότερων απειλών οργανωμένου εγκλήματος που διαπράττονται είτε από μεμονωμένους εγκληματίες είτε από εγκληματικά δίκτυα και εκτείνονται από το κυβερνο- έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών, ως τις απάτες και τα οικονομικά εγκλήματα. Η συμμετοχή της Ελλάδος στο EMPACT έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελληνική Αστυνομία σε τακτικό, στρατηγικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο, στην πρόληψη και στην αποτροπή. Επίσης μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ η χώρα μας έχει λάβει στήριξη για την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ.
Η συνέχιση και η εμβάθυνση της πολυτομεακής συνεργασίας των Κρατών- Μελών που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ, θα φέρει βελτιώσεις στην τεχνογνωσία στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, αλλά και στην επιχειρησιακή μας ετοιμότητας σε εθνικό επίπεδο.
Η απάντηση επομένως στα όποια ζητήματα κατά καιρούς μας απασχολούν ως πολίτες δεν είναι η λιγότερη Ευρώπη των ευρωσκεπτικιστών, αλλά η περισσότερη, ισχυρότερη, πιο συνεργατική Ευρώπη. Είναι η φιλελεύθερη Ευρώπη που θα επιταχύνει τη σύγκλιση και τη εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων ώστε τα οφέλη της Ένωσης να φθάνουν γρήγορα και να γίνονται αισθητά παντού. Σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πυλώνας σταθερότητας και φάρος πολιτισμού και αξιών. Το ουμανιστικό όραμα της Ευρώπης μας δείχνει ένα μέλλον λαμπρό και σε αυτό το μέλλον η χώρα μας δεν είναι πιά ουραγός, αλλά ισότιμο μέλος και συχνά η εμπροσθοφυλακή που επάξια πιά αναλαμβάνει τον ιστορικό της ρόλο στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ευημερίας, της ισότητας και του πολιτικού πολιτισμού.