Αφρικανική Σκόνη

Καμπανάκι Καντερέ για 7ήμερη επέλαση αφρικανικής σκόνης – Θα έχει ζέστη, όχι καύσωνα, τι προβλέπει

Τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο 7ήμερο, λόγω της αφρικανικής σκόνης, κρούει μέσα από το iefimerida.gr ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ν. Καντερές, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές και τα νοσοκομεία.

«Από σήμερα μέχρι και την επόμενη Πέμπτη (23/5) αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα δεν είναι τόσο η θερμή εισβολή, όσο η αφρικανική σκόνη που θα σκεπάσει τη χώρα μας. Μάλιστα, τα μοντέλα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν ότι η σκόνη θα κάνει την εμφάνισή της από σήμερα, κυρίως, και το Σαββατοκύριακο, και θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, όπου από Παρασκευή θα αρχίσει να υποχωρεί», λέει χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr ο κ. Καντερές.

Μεγαλύτερη προσοχή σε Κρήτη και Αθήνα

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της ΕΜΥ, οι περιοχές στις οποίες το φαινόμενο θα είναι εντονότερο είναι η Κρήτη και η Αθήνα. Σε αυτές τις δύο περιοχές αναμένεται υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, με τα δεδομένα ωστόσο να μη δείχνουν μέχρι στιγμής ότι το φαινόμενο θα θυμίζει τις απόκοσμες εικόνες που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

«Μικρότερης έντασης θα είναι η συγκέντρωση σκόνης στην Πελοπόννησο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καντερές. Η Βόρεια Ελλάδα δεν φαίνεται να επηρεάζεται μέχρι στιγμής.

Ναι μεν υψηλές θερμοκρασίες, αλλά όχι καύσωνα

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, ο κ. Καντερές προσθέτει ότι ο υδράργυρος ναι μεν θα ανέβει αισθητά, ωστόσο αυτό που θα βιώσουμε τις επόμενες ημέρες δεν θα είναι κύμα καύσωνα, αλλά θα κινείται στα όρια.

«Θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου θα έχουμε, για παράδειγμα, στην Κρήτη. Ωστόσο, η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα εμποδίσει τις ηλιακές ακτίνες να θερμάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον αέρα και να ανεβάσουν τη θερμοκρασία. Σε αυτό που θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο είναι η αφρικανική σκόνη και γι’ αυτό τα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τις ευπαθείς ομάδες και τους πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα», καταλήγει.

Scroll to Top