Ουκρανία: Μία πρώτη σκιαγράφηση των διαφορετικών γραμμών ΗΠΑ και Ευρώπης στη συνάντηση Μακρόν-Τραμπ

Μία σημαντική κίνηση προς την επίλυση του θέματος της Ουκρανίας ολοκληρώθηκε εχθές Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τη διμερή συνάντηση Μακρόν και Τραμπ. Παρ’ όλο που οι δύο μεριές έχουν εμφανώς διαφορετικές εκτιμήσεις για το Ουκρανικό, υπήρξαν κάποια θέματα στα οποία συμφώνησαν. Η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατό, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που για την Γαλλία προέχει είναι η δημιουργία των συνθηκών για την επίτευξη μόνιμης και σταθερής ειρήνης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι, κατά την άποψή της γαλλικής διπλωματίας, η συνέχιση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας.

Τα νεότερα στοιχεία, που ωστόσο προέκυψαν από την χθεσινή συνάντηση, είναι οι αναφορές του προέδρου Τραμπ ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί, ίσως και την προσεχή εβδομάδα, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχόταν – όπως του είπε – την εγκατάσταση ειρηνευτικής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας σε περίπτωση συμφωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, που κάθε άλλο παρά αποκλείει την συμμετοχή της Γαλλίας στην εν λόγω δύναμη, υπογράμμισε ότι για να είναι ισχυρή και αξιόπιστη η παρουσία της θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η αλληλεγγύη των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης. Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για την επίτευξη – προηγούμενως – εκεχειρίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι από το αν και κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η εκεχειρία θα κριθεί και η σοβαρότητα της Μόσχας.

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι, η γαλλική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη στο βαθμό που με τον τρόπο αυτό εισέρχεται η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που αφορούν το μέλλον της. Ο πρόεδρος Τραμπ θέλησε να συνδέσει την συνάντηση με το ζήτημα της αποζημίωσης της χώρας του μέσω συμφωνίας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, προβάλλοντας ωστόσο χρηματικά ποσά το ύψος των οποίων δεν έδειξε να συμμερίζεται ο πρόεδρος Μακρόν. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Πούτιν δήλωνε ότι δεν είναι αντίθετος στην επίτευξη συμφωνιών για συνεκμετάλλευση του ουκρανικού ορυκτού πλούτου από ρωσικές και αμερικανικές επιχειρήσεις. Ο Τραμπ και η ομάδα του διαπραγματεύονται μια συμφωνία κατανομής των εσόδων από ορυκτά με την Ουκρανία για να ανακτήσουν μερικά από τα χρήματα που η προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν είχε στείλει στο Κίεβο με τη μορφή όπλων για να απωθήσει τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τα αιτήματα των ΗΠΑ για ορυκτό πλούτο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουκρανία για να αποπληρώσει την Ουάσιγκτον για βοήθεια εν καιρώ πολέμου, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν παράσχει αυτό το ποσό μέχρι στιγμής και δεν πρόσφεραν συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας στη συμφωνία.

Ενδεικτική τέλος της σύγχυσης που επικρατεί διεθνώς αναφορικά με το Ουκρανικό είναι η μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από την Ομάδα των Επτά (G7) που συνεδρίασε χθες, αλλά και τα όσα συνέβησαν στο επίπεδο του ΟΗΕ. Ειδικότερα η μεν Γενική Συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα ευρωπαϊκής έμπνευσης το οποίο έκανε λόγο για την ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ που βρέθηκαν εντελώς απομονωμένες, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε ψήφισμα αμερικανικής έμπνευσης, το οποίο δεν έκανε λόγο για ρωσική επιθετικότητα και υπέρ του οποίου τάχθηκαν η Ρωσία και η Κίνα, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες απείχαν.

Ο Εμανουέλ Μακρός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρεία των ΗΠΑ. Η επίσκεψή του αφορά στην εκπροσώπηση της Ευρώπης για το ζήτημα της Ουκρανίας. Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα επισκεφθεί επίσης τον Τραμπ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω συναγερμού στην Ευρώπη σχετικά με τη σκληρή στάση του Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία και τις προτροπές στη Μόσχα για τη σύγκρουση.

Κύλιση στην κορυφή