Μακρόν: Κρίσιμο τετ-α-τετ με τον πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Η διπλωματία βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, με στόχο να παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της «ρωσικής απειλής» και τη διασφάλιση βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία.

Η συνάντηση, που προγραμματίζεται για σήμερα στον Λευκό Οίκο, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, καθώς έρχεται σε μια περίοδο όπου η ρωσοαμερικανική προσέγγιση προκαλεί έντονη ανησυχία στους Ευρωπαίους. Ο Τραμπ, με τις πρόσφατες δηλώσεις του περί αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν, έχει προκαλέσει τριγμούς στη Δύση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα έφερνε το Κίεβο σε μειονεκτική θέση.

Ο Μακρόν έφτασε χθες (23/02), το βράδυ στην Ουάσινγκτον και θα συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) για μια πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα και κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών στις 15:00.

Ο φόβος της Ευρώπης για νέα ρωσική απειλή

Η πρόθεση του Τραμπ να διαχειριστεί μονομερώς το ζήτημα της Ουκρανίας χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες. Ο Μακρόν, ο οποίος πριν την επίσκεψή του συντόνισε τη στρατηγική του με ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σκοπεύει να μεταφέρει στον Τραμπ μια σαφή ευρωπαϊκή θέση: η Ρωσία αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή που απαιτεί συλλογική απάντηση. «Έχουμε απέναντί μας μια δύναμη υπερεξοπλισμένη που συνεχίζει να ενισχύεται. Δεν γνωρίζουμε πού θα σταματήσει. Πρέπει να δράσουμε για να την περιορίσουμε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος πριν την αναχώρησή του.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ουκρανία

Στο επίκεντρο των προτάσεων του Μακρόν βρίσκεται η συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής δύναμης στη χώρα μετά τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Το Παρίσι και το Λονδίνο εργάζονται σε μια πρόταση για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων που θα λειτουργούν στη «δεύτερη γραμμή» άμυνας, με στόχο την αποτροπή νέας ρωσικής εισβολής. Παρότι η κυβέρνηση Τραμπ αποκλείει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων, οι Ευρωπαίοι ελπίζουν πως θα προσφέρει κρίσιμη επιμελητειακή υποστήριξη και στρατηγικές εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Μακρόν θα επιχειρήσει να δείξει στον Τραμπ ότι μια υποχωρητική στάση έναντι της Ρωσίας μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας την Κίνα να αναβαθμίσει τις πιέσεις της στην Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα, η γαλλική πλευρά αναμένεται να προειδοποιήσει ότι εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει σε νέους δασμούς κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων, η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα.

Με την κυβέρνηση Τραμπ να θεωρεί μη ρεαλιστική την ανάκτηση όλων των ουκρανικών εδαφών και να διατηρεί ανοιχτή την πιθανότητα μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις, η αποστολή του Μακρόν είναι κρίσιμη. Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η Ουκρανία, αλλά και η συνολική στρατηγική ισορροπία της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Μακρόν ως εκπρόσωπος της Ευρώπης

Ο Γάλλος πρόεδρος θα ενεργήσει ως εκπρόσωπος των Ευρωπαίων, αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνομιλίες σχεδόν με όλους, περιλαμβανομένου του φιλορώσου Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. «Πηγαίνει στην Ουάσινγκτον με προτάσεις δράσης που αντικατοπτρίζουν τα σημεία σύγκλισης τα οποία παρουσιάστηκαν» στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, υπογράμμισε σύμβουλος του Μακρόν. Αυτό σημαίνει «τη συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία, την παροχή της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας, τον σεβασμό στην κυριαρχία της», προκειμένου «να ληφθούν πλήρως υπόψη τα συμφέροντα των Ευρωπαίων», εξήγησε ο ίδιος.

Προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αναμένεται την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συντονιστούν για το μήνυμα που θα στείλουν στον Αμερικανό πρόεδρο. Λονδίνο και Παρίσι εργάζονται για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής δύναμης στην Ουκρανία, αφού συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία, προκειμένου να αποτρέψουν τη Ρωσία να επιτεθεί εκ νέου στη χώρα.

«Η ιδέα είναι να αναπτύξουμε στρατιώτες στη δεύτερη γραμμή και όχι στη γραμμή του μετώπου. Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια πολυεθνική επιχείρηση, με μονάδες εκτός Ευρώπης», επεσήμανε γαλλική πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων. Ο Γάλλος και ο Βρετανός ηγέτης αναμένεται να ζητήσουν από τον Αμερικανό πρόεδρο «σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας» για τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποκλείει το ενδεχόμενο να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά θα μπορούσε να προσφέρει επιμελητειακή βοήθεια, πλήγματα σε βάθος, πληροφορίες και να δεσμευθεί να απαντήσει σε περίπτωση ρωσική επίθεσης, ελπίζουν οι Ευρωπαίοι.

Κύλιση στην κορυφή