Στο Κίεβο είναι στραμμένα τα βλέμματα της Ευρώπης καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη του πολέμου. Ηγέτες από 13 Ευρωπαϊκές χώρες έχουν φτάσει στην Ουκρανία προκειμένου να δηλώσουν τη στήριξή τους και να συμμετάσχουν στην Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια αλλαγής του σκηνικού με τη νέα διακυβέρνηση Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Αρκετοί ηγέτες θα συμμετάσχουν στην Σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης (εικοσιτέσσερις) μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις. Μάλιστα στη συζήτηση που είχαν ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και ότι σε αυτή εναπόκειται να αποφασίσει για το αποδεκτό ειρηνευτικό πλαίσιο.
Σε κατάθεση κεριών στη μνήμη των θυμάτων στον τριετή αυτό πόλεμο προχώρησαν οι ηγέτες συνοδεύοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επικεφαλής του στρατού.
The third anniversary of the beginning of the full-scale Russian invasion. Three years of absolute heroism by our people.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 24, 2025
Eternal memory to all who stood up in defense of our state and our people, giving their lives so that Ukraine may live.
Eternal gratitude to the fallen… pic.twitter.com/YthE9Jjskt
Ζελένσκι: Τρία χρόνια αντίστασης-τρία χρόνια ευγνωμοσύνης
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε «την αντίσταση» και τον «ηρωισμό» της χώρας του σήμερα, επέτειο τριών ετών από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. «Τρία χρόνια αντίστασης. Τρία χρόνια ευγνωμοσύνης. Τρία χρόνια απόλυτου ηρωισμού των Ουκρανών. Είμαι περήφανος για την Ουκρανία!», έγραψε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο ευχαρίστησε «όλους όσοι υπερασπίζονται και υποστηρίζουν την Ουκρανία».
Την ανάρτηση αυτή ο Ζελένσκι τη συνόδευσε με ένα βίντεο που δείχνει τη ζωή των απλών Ουκρανών στις γραμμές του μετώπου και τις καθημερινές τους ασχολίες στη διάρκεια του πολέμου.
Three years of resistance. Three years of gratitude. Three years of absolute heroism of Ukrainians. I am proud of Ukraine! I thank everyone who defends and supports it. Everyone who works for Ukraine. And may the memory of all those who gave their lives for our state and people… pic.twitter.com/HeNMpJX891
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 24, 2025
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σε αυτή τη μάχη διακυβεύεται η τύχη όλης της Ευρώπης
Κατά την άφιξη της στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα ότι σε αυτήν την μάχη επιβίωσης διακυβεύεται και η τύχη της Ευρώπης. «Είμαστε στο Κίεβο σήμερα διότι η Ουκρανία είναι η Ευρώπη. Σε αυτή τη μάχη για επιβίωση δεν διακυβεύεται μόνο η τύχη της Ουκρανίας. (Διακυβεύεται) η τύχη της Ευρώπης», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της που ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο συνόδευε με βίντεο που δείχνει την άφιξή της σιδηροδρομικώς στο Κίεβο στο πλευρό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
On the 3rd anniversary of Russia’s brutal invasion, Europe is in Kyiv.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 24, 2025
We are in Kyiv today, because Ukraine is Europe.
In this fight for survival, it is not only the destiny of Ukraine that is at stake.
It’s Europe’s destiny. pic.twitter.com/s0IaC5WYh6
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών
Εν πτήσει προς την Ουάσιγκτον, ο κ. Μακρόν επανέλαβε πως ο ίδιος και οι ευρωπαίοι εταίροι της Γαλλίας έχουν «δεσμευτεί» η ειρήνη να αποκατασταθεί με «δίκαιο, στέρεο και διαρκή» τρόπο, κι ότι η ασφάλεια των Ευρωπαίων θα «ενδυναμωθεί» αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις για αυτό και είναι επιτυχείς. Μπροστά στη ρωσική απειλή και στην αλλαγή της αμερικανικής στάσης, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κινητοποιηθούν. Ο κ. Κόστα ανήγγειλε έκτακτη σύνοδο κορυφής την 6η Μαρτίου, καθώς «ζούμε αποφασιστική στιγμή για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο νικητής των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία που αναμένεται προσεχώς να γίνει καγκελάριος, χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» να υπάρχει «δυνατότητα αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας», εναλλακτική «στο NATO στη σημερινή μορφή του».
Ο κ. Μερτς στην ανάρτησή του αφού αναφέρεται στις «τρομερές εικόνες καταστροφών», σημειώνει ότι η Ευρώπη συνεχίζει και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας ζητώντας «τώρα περισσότερο από ποτέ, να βάλουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος». Όσον αφορά, δε, τις εν εξελίξει διεργασίες για μια ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο κ. Μερτς σημειώνει πως «για μια δίκαιη ειρήνη, η χώρα που δέχεται επίθεση πρέπει να είναι μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».
Drei Jahre russischer Angriffskrieg gegen die #Ukraine. Drei Jahre Krieg in Europa. Seit drei Jahren begleiten uns die schrecklichen Bilder von Zerstörung und Kriegsverbrechen. Europa steht unverändert fest an der Seite der Ukraine. Es gilt mehr denn je: Wir müssen die Ukraine in…
— Friedrich Merz (@_FriedrichMerz) February 24, 2025
Η ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών
«Στη σημερινή επέτειο συμπλήρωσης τριών ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στεκόμαστε με θλίψη και σεβασμό μπροστά στις χιλιάδες συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους και με δέος προ των ανείπωτων καταστροφών που έχουν συντελεστεί», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Η σκέψη μας πηγαίνει και στους χιλιάδες ομογενείς μας στη Μαριούπολη και στις γύρω περιοχές, οι οποίοι βίωσαν τη φρίκη του πολέμου και συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειές του».
Όπως τονίζει, «η Ελλάδα διαχρονικά και ως ζήτημα αρχής στηρίζει την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και καταδικάζει κάθε χρήση βίας, αλλά και την απειλή χρήσης βίας έναντι κυρίαρχων κρατών».
«Η μόνη λύση είναι η κατάπαυση των φονικών συγκρούσεων και η θεμελίωση μιας γενικά αποδεκτής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης για την Ουκρανία», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.
Πιέσεις και εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού φάνηκε να ευθυγραμμίζεται με τη ρωσική θέση χαρακτηρίζοντας την Ουκρανία υπεύθυνη για τον πόλεμο που ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου 2022 και άρχισε συνομιλίες με τη Ρωσία χωρίς ουκρανική ούτε ευρωπαϊκή συμμετοχή, επέμεινε πως θέλει οι ΗΠΑ να αποζημιωθούν σε είδος —με ουκρανικά ορυκτά, ειδικά σπάνιες γαίες— για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρείχαν έκτοτε στο Κίεβο. Ο ομόλογός του Ζελένσκι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπογράψει κείμενο που θα υποχρεώσει να πληρώνουν «δέκα γενιές Ουκρανών».
Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε εξάλλου «δικτάτορα» τον κ. Ζελένσκι, καθώς δεν έχει οργανώσει «εκλογές». Ο τελευταίος εξελέγη το 2019 για πέντε χρόνια, παραμένει όμως στην εξουσία, καθώς είναι αδύνατη η οργάνωση εκλογών εν μέσω πολέμου. Ο ουκρανός πρόεδρος είπε χθες πως δεν αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από τις δηλώσεις αυτές. Η Ουάσιγκτον έχει πει εξάλλου πως προετοιμάζει σύνοδο κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν θεωρεί ρεαλιστική την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO.
Η αντιστροφή της αμερικανικής στάσης, έπειτα από τρία χρόνια αδιάλειπτης στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, άφησε άναυδους ως έξαλλους πολλούς στην Ουκρανία, καθώς φοβούνται ότι η χώρα τους θα αναγκαστεί να αποδεχτεί εδαφικές παραχωρήσεις με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός. Αν ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αποδεχόταν να παραχωρήσει στη Ρωσία τις περιφέρειες που έχει καταλάβει, «τα παλικάρια που πολεμούν τώρα για το έδαφός μας (…) δεν θα ακούσουν τον Ζελένσκι και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε» διαμηνύει ο Ολεξάντρ, αξιωματικός μονάδας εφόδου της 93ης χωριστής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού. Πολλοί από τους άνδρες του έχουν ήδη χάσει «σπίτια, οικογένειες, παιδιά» και δεν έχουν πλέον «τίποτα να χάσουν», προσθέτει.
Χθες έγιναν κινητοποιήσεις σε ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία στο Παρίσι, στην Πράγα, στο Βίλνιους, μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον και σε άλλες αμερικανικές πόλεις. Νέες συγκεντρώσεις προβλέπονται σήμερα, ιδίως στο Λονδίνο. Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να σπάσει την απομόνωση που επέβαλε η Δύση στον Βλαντίμιρ Πούτιν αρχίζοντας διμερείς συνομιλίες.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως προβλέπεται νέα συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών εντός της εβδομάδας, έπειτα από αυτές που διεξήχθησαν την 18η Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δυο κρατών με επικεφαλής τους ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο.
Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία με βαρύ συμβολισμό, οι Αμερικανοί πρότειναν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που δεν αναφέρεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ενώ ακόμη κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες να υπάρξει «δίκαιη» ειρήνη που θα σέβεται ακριβώς την ουκρανική «εδαφική ακεραιότητα».