Ριάντ: Στο επίκεντρο οι συνομιλίες Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων-Στην Τουρκία ο Ζελένσκι

Συνεχίζεται και σήμερα ο διπλωματικός «πυρετός» σχετικά με το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας που θα βάλει τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας, με τις εξελίξεις να εκτυλίσσονται σε δύο διαφορετικές χώρες: Αφενός στη Σαουδική Αραβία όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ, και αφετέρου στην Τουρκία όπου θα βρεθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλεσμένος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τραπέζι της συνάντησης του Ριάντ, όπου δεν έχουν προσκληθεί ούτε η Ουκρανία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βρεθούν από ρωσικής πλευράς ο Λαβρόφ με τον σύμβουλο του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, και από αμερικανικής πλευράς ο Ρούμπιο με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικλ Γουόλς, και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.

Παρά το υψηλόβαθμο των αντιπροσωπειών, τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσινγκτον έχουν υποβαθμίσει το ενδεχόμενο να προκύψει συμφωνία σήμερα, ωστόσο και μόνο η συνάντηση αυτή έχει προκαλέσει συναγερμό στο Κίεβο και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Όπως ξεκαθάρισε ο Ουσάκοφ όταν προσγειώθηκε στο Ριάντ, οι σημερινές συνομιλίες θα είναι αυστηρά διμερείς: «Ήρθαμε να διαπραγματευτούμε με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας. Είναι καθαρά διμερής συνάντηση. Δεν θα υπάρξει τριμερής στο Ριάντ».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι συνομιλίες θα εστιάσουν πρωτίστως στην «αποκατάσταση του πλήρους φάσματος των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στην προετοιμασία πιθανών συνομιλιών για τη διευθέτηση του ουκρανικού και την οργάνωση συνάντησης των δύο προέδρων». Για την Μπρους η συνάντηση στο Ριάντ αποσκοπεί στο να καθορίσει πόσο σοβαρά επιθυμεί η Ρωσία την ειρήνη κι αν μπορούν να ξεκινήσουν λεπτομερείες διαπραγματεύσεις.

Διμερής επαφές του Ζελένσκι

Από την πλευρά του ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι βρίσκεται ήδη στην Τουρκία για να συζητήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν να ταξιδέψει αύριο, Τετάρτη στο Ριάντ. Δείχνοντας τις προθέσεις του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε «δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε οποιαδήποτε συμφωνία ή εξέλιξη που τυχόν υπάρξει για εμάς χωρίς εμάς».

Κατά την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν σχεδιάζει να έχει επαφές με Ρώσους και Αμερικανούς, με τον ίδιο να έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο, όμως, αφού το Κίεβο και οι σύμμαχοί του αποκτήσουν μια κοινή θέση όσον αφορά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο σημερινές συναντήσεις πραγματοποιούνται λίγες ώρες μετά το τέλος της έκτακτης μίνι Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι στην οποία, από τα όσα διαρρέουν οι μετέχοντες, βρέθηκε κοινός τόπος στους άξονες της ευρωπαϊκής άμυνας, της συνέχισης στην ενίσχυση της Ουκρανίας και στην άμεση προώθηση μίας κοινής αμυντικής πολιτικής.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είπε στο αμερικανικό δίκτυο ότι οι συνομιλίες στο Παρίσι ήταν μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους ηγέτες να χαράξουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να υποστηρίξουν μια ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία χαρακτηρίζοντας λίαν σημαντικό ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παράσχουν στήριξη – όχι όμως δυνάμεις επί του πεδίου – που διευκολύνουν τέτοιες προσπάθειες.

«Σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι [είναι] πρόθυμοι να επισπεύσουν τις προσπάθειες, να δεσμευτούν θετικά, πρόθυμοι να βοηθήσουν στην Ουκρανία μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία, μεταξύ άλλων με στρατεύματα εάν χρειαστεί, αλλά σαφώς με αμερικανική στήριξη — γιατί πρέπει να καταστήσετε σαφές ότι η αποτροπή είναι απολύτως σε ισχύ και ότι ο Πούτιν δεν θα προσπαθήσει ποτέ ξανά», είπε ο Ρούτε.

Μόσχα: «Ούτε σκέψη για παραχώρηση εδαφών στην Ουκρανία»

Ο Λαβρόφ απέρριψε ωμά την πιθανότητα να παραχωρήσει η Ρωσία στην Ουκρανία εδάφη που κατέκτησε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «ούτε σκέψη δεν γίνεται» γι’ αυτό. Ο Πούτιν έχει απαιτήσει να αποσύρει η Ουκρανία τις δυνάμεις της από τις τέσσερις περιοχές της, που προσάρτησε παράνομα η Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022 και να δεσμευτεί ότι δεν θα επιδιώξει ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αιτήματα που απέρριψε το Κίεβο.

Ο συνεργάτης του Πούτιν για τις εξωτερικές υποθέσεις, Ουσάκοφ είπε ότι οι συνομιλίες στο Ριάντ θα εστιάσουν «στην αποκατάσταση φυσιολογικών δεσμών, την πιθανή έναξρη συνομιλιών για την Ουκρανία και την προοπτική επαφών σε κορυφαίο επίπεδο».

Στην Ουκρανία την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα φθάσει στο Κίεβο ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για το Ουκρανικό, στρατηγός ε.α. Κιθ Κέλογκ για «ευρείες συζητήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την επιθυμία να μεταβεί με τον Κέλογκ στην πρώτη γραμμή ελπίζοντας ο Αμερικανός απεσταλμένος να μεταφέρει στην ΟΥάσιγκτον όσα έμαθε από το ταξίδι του στην ΟΥκρανία. «Πιστεύω ότι όταν επιστρέψει στις ΗΠΑ θα έχουμε μια κατανόηση ως προς το πότε θα έχω μια συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ».

Στο μάτι του Τραμπ οι πόροι της Ουκρανίας

Ο Ζελένσκι είπε ότι να ανοίξει η χώρα του τους ορυκτούς πόρους τους προς συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ, όπως έχει προτείνει ο Τραμπ, θα πρέπει να υπάρξει μια γραπτή συμφωνία για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία.

Το Κίεβο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέμειναν ότι χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία. Αυτές οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που απέκλεισε πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, όπλα και οικονομική υποστήριξη, τόνισε ο Ζελένσκι. Η Ουκρανία έχει επίσης εκφράσει ελπίδες για ένταξη στην ΕΕ, αλλά το θέμα είναι περίπλοκο και μπορεί να πάρει χρόνια.

Κύλιση στην κορυφή