Παρίσι: Σήμερα η άτυπη σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία

Στο Παρίσι συγκεντρώνονται σήμερα Δευτέρα 17/1 οι ηγέτες κύριων Ευρωπαϊκών κρατών ύστερα από την πρόσκληση Μακρόν, προκειμένου να συζητήσουν για το ζήτημα της Ουκρανίας και τις επιδιώξεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Στα πλαίσια της άτυπης συνόδου θα συζητηθεί η στάση της Ευρώπης και οι εγγυήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Ουκρανία καθώς και για τα σχέδια του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου.

Η άτυπη αυτή συνεδρίαση, πραγματοποιείται στη «σκιά» του αιτήματος των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να παράσχουν λεπτομερείς προτάσεις για τους εξοπλισμούς, τα ειρηνευτικά στρατεύματα και τις ρυθμίσεις ασφαλείας που θα μπορούσαν να παραδώσουν στην Ουκρανία ως μέρος οποιωνδήποτε εγγυήσεων ασφαλείας, όπως μεταδίδουν οι Finacial Times. Στο φόντο αυτό, οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στην παρούσα σύνοδο, αναμένεται – όπως εξηγεί το EuroActiv – να συντονίσει μια πρώτη απάντηση σε αυτές τις απαιτήσεις- και να επαναλάβει την επιθυμία της να λάβει θέση στις συνομιλίες, παρά την αντίθεση της Ουάσιγκτον.

Πέρα από την υλική υποστήριξη, αναμένεται να συζητήσουν και το κατά πόσο θα στείλουν ειρηνευτικά στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας. Ο στόχος είναι να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ, μεταξύ άλλων για το τι μπορούν να του προσφέρουν και για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Ευρώπης σχετικά με την απρόκλητη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί πως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν για μια τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου, οπότε αναμένεται να έχουν και κοινή θέση. Προς το παρόν, πάντως, δεν προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής.

Ποιοι θα δώσουν το παρών

Όπως έγινε γνωστό, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λάβουν μέρος στην συνάντηση στο Παρίσι. Η γαλλική προεδρία πρόσθεσε πως μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων θα είναι οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

Η συνάντηση οργανώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα το σαββατοκύριακο στη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Διπλωμάτες έχουν δηλώσει πως το ζήτημα του τι μπορεί να συνεισφέρει η Ευρώπη σε μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία θα συζητηθεί επίσης στο Παρίσι, αφού οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ευρώπη να συνεισφέρει περισσότερο. Η επιτάχυνση της διπλωματίας σχετικά με την Ουκρανία σημαίνει πως η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει περισσότερα και με καλύτερο τρόπο, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας ενόψει των σημερινών συνομιλιών.

«Πιστεύουμε ότι, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του ζητήματος της Ουκρανίας, καθώς επίσης ως αποτέλεσμα αυτών που λένε αμερικανοί ηγέτες, είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι να κάνουμε περισσότερα, καλύτερα και με πιο συγκροτημένο τρόπο για τη συλλογική μας ασφάλεια», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους. «Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι μια ευκαιρία με την έννοια ότι μπορούν να βοηθήσουν να επιταχυνθεί ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά προφανώς χρειάζεται να συμφωνήσουμε και να δούμε με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Κατά τις συνομιλίες, πρόσθεσε, θα εξετασθούν «οι εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να δοθούν από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, μαζί ή χωριστά». Μερικές χώρες έχουν δυσαρεστηθεί για το γεγονός ότι στη συνάντηση συμμετέχουν μόνο επιλεγμένοι ηγέτες και δεν είναι μια πλήρης σύνοδος κορυφής της ΕΕ, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Ρόιτερς.

Ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι η συνάντηση θα διευκολύνει μελλοντικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ. «Όλοι θα πρέπει να μπορούν να πάρουν μέρος στη συζήτηση», δήλωσε. Οι χώρες της ΕΕ και η Ουκρανία ανησυχούν για την προοπτική οι ΗΠΑ και η Ρωσία να επιδιώξουν διμερώς μια ειρηνευτική διευθέτηση, ιδιαίτερα αφού ο Τραμπ μίλησε την περασμένη εβδομάδα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα, η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε ένα σχέδιο που αποκλείει ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και κλείνει την πόρτα στη συμμετοχή των ΗΠΑ σε μελλοντικές επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης. Στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους της εξουσίας εκτιμάται ότι με τους όρους αυτούς η Ουάσινγκτον γυρίζει την πλάτη στους συμμάχους της για να κάνει συμφωνία με τον Πούτιν.

Κύλιση στην κορυφή