Ουκρανία - Ρωσία

Σχέδιο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία συζητούν Βρετανία και Γαλλία

Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας, κυρίως η Βρετανία και η Γαλλία, συζητούν αθόρυβα ένα σχέδιο αποστολής στρατευμάτων στην χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που επικαλείται το Euronews.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν ασαφείς, καθώς οι εμπλεκόμενες χώρες διστάζουν να αποκαλύψουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να δώσουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πλεονέκτημα σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Πάντως ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαδραματίσει ρόλο στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία εάν επιτευχθεί ειρήνη.

«Ναι» από τον Μερτς στην αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU/CSU Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι δεν αποκλείει την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία. Τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρέχει αυτούς τους πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, αλλά μόνο σε ευθυγράμμιση με τους ευρωπαίους εταίρους.

Αντίθετα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) έχει αντιταχθεί σθεναρά στην παράδοση πυραύλων Taurus, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος εμπλοκής της Γερμανίας στον πόλεμο είναι πολύ μεγάλος. Η θέση του Scholz αντικατοπτρίζεται στο μανιφέστο του κόμματός του ενόψει των πρόωρων εκλογών τον Φεβρουάριο του 2023, το οποίο αποκλείει ρητά την αποστολή πυραύλων Taurus.

Ο Μερτς επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία προμηθεύουν ήδη πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία και ζήτησε μια ενιαία προσέγγιση με τους Ευρωπαίους συμμάχους για το θέμα.

Το σχέδιο ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Τον Δεκέμβριο, μετά την εκλογή του Τραμπ, αλλά πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, μια ομάδα ηγετών και υπουργών από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Πολωνία συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι στην κατοικία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση συμμετείχαν και ανώτατα στελέχη της ΕΕ, αναφέρει το Euronews.

Οι συζητήσεις για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά ο επείγων χαρακτήρας έχει αυξηθεί λόγω των ανησυχιών ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές και ουκρανικές προσπάθειες να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν, αναφέρει το euronews.

Οι συνομιλίες βασίστηκαν σε μια ιδέα που προωθήθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές του 2024. Εκείνη την εποχή, η άρνησή του να αποκλείσει την τοποθέτηση στρατευμάτων στο έδαφος στην Ουκρανία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, ιδίως από τους ηγέτες της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο Μακρόν εμφανίστηκε απομονωμένος στην ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά το σχέδιό του αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Ωστόσο, πολλά σχετικά με το πώς μπορεί να μοιάζει η δύναμη και ποιος θα συμμετάσχει θα εξαρτηθούν από τους όρους οποιασδήποτε ειρηνευτικής διευθέτησης και πολλά άλλα.

Η Ιταλία έχει συνταγματικά όρια στη χρήση των δυνάμεών της. Η Ολλανδία θα χρειαζόταν ένα πράσινο φως από το κοινοβούλιο της, όπως και η Γερμανία, η θέση της οποίας θα μπορούσε να εξελιχθεί μετά τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, και τη νέα κυβέρνηση. Η Πολωνία είναι επιφυλακτική, δεδομένων των συνεχιζόμενων εχθροτήτων με την Ουκρανία που χρονολογούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ζελένσκι: Ώρα για τις «ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης»

Ήρθε η ώρα να δημιουργηθούν οι «ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το πρωί του Σαββάτου.

«Η ΕΕ δεν θα αντεπεξέλθει μόνη της, αλλά ούτε και εμείς», δήλωσε, προειδοποιώντας εκ νέου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ ήδη από το επόμενο έτος, με τις προετοιμασίες για μια επίθεση ενδεχομένως να είναι ήδη σε εξέλιξη».

Έχουμε σαφείς πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στη Λευκορωσία το καλοκαίρι με το πρόσχημα των ασκήσεων. Αλλά έτσι ακριβώς προετοιμάστηκε η εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια», είπε.

Εάν η Ρωσία επιτεθεί σε ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει μόνη της.

Εξαιτίας αυτού, είπε ο Ζελένσκι, είναι καιρός για «Ένοπλες Δυνάμεις της Ευρώπης», σημείωσε ο Ουκρανός ηγέτης προωθώντας την ιδέα μιας νέας στρατιωτικής και πολιτικής συμμαχίας στην οποία ο στρατός της Ουκρανίας θα μπορούσε να παίξει μεγάλο ρόλο.

«Χωρίς τον ουκρανικό στρατό, οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν θα είναι αρκετοί για να σταματήσουν τη Ρωσία. Αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε ο Ζελένσκι.

Κύλιση στην κορυφή