Τραμπ: Πρόσβαση στις σπάνιες γαίες της Ουκρανιάς ζητά ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας

Δικαιώματα πρόσβασης στις πολύτιμες πρώτες ύλες και κυρίως τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, αξιώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο. «Προσπαθούμε να κάνουμε μια συμφωνία με την Ουκρανία, όπου θα εξασφαλίσουν ό,τι τους δίνουμε βοήθεια με αντάλλαγμα τις σπάνιες γαίες τους και άλλα πράγματα», είπε ο πρόεδρος Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Θέλουμε εγγυήσεις», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας ξεκάθαρο το στίγμα της συναλλακτικής, επιχειρηματικής του προσέγγισης, στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες, όπως το λίθιο, το ουράνιο και το τιτάνιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή ενός ευρέος φάσματος σύγχρονων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, η χώρα διαθέτει περίπου 20 εξερευνημένα πεδία με στρατηγικά σημαντικές σπάνιες γαίες.

«Επενδύουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Έχουν μεγάλα αποθέματα σπανίων γαιών», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Υποστήριξε μάλιστα ότι «η Ουκρανία είναι έτοιμη να δεχτεί» το αίτημα. Το Κίεβο έχει ήδη τονίσει ότι αν οι ΗΠΑ υποστηρίξουν την πολεμική του προσπάθεια, θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της χώρας. Με την ευκαιρία πάντως, ο Τραμπ επέκρινε και πάλι δριμύτατα τον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, και τον κατηγόρησε ότι άφησε τους Ουκρανούς να τον… εξαπατήσουν! «Ο Μπάιντεν δεν τους ζήτησε ποτέ χρήματα. Ποτέ δεν είπε “Πρέπει να πληρώσετε”. Απλώς μοίραζε χρήματα», είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον πρόθυμες να παρέχουν στο Κίεβο δωρεάν βοήθεια

Στην πραγματικότητα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ήδη προσφερθεί να πληρώσει για τη δυτική βοήθεια με πρώτες ύλες, πολύ από τις εκλογές στις ΗΠΑ, τον περασμένο Νοέμβριο. Το «πρόβλημα» είναι ότι ορισμένες από τις περιοχές με κοιτάσματα σπάνιων γαιών στην ανατολική Ουκρανία έχουν ήδη καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, όπως γράφει η ανεξάρτητη ρωσική διαδικτυακή πύλη «Currenttime». Ειδικά τα μεγάλα ουκρανικά κοιτάσματα λιθίου στο Κρούταγια Μπάλκα, κοντά στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της Μόσχας, που δεν πρόκειται να τα παραχωρήσει στο Κίεβο, ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος, σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως θέλει από την Ουκρανία να προμηθεύσει την Ουάσινγκτον με σπάνιες γαίες δείχνουν πως ζητάει τώρα από το Κίεβο να πληρώσει για την αμερικανική βοήθεια, αντί να την λαμβάνει δωρεάν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το σχόλιο φανερώνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον πρόθυμες να παρέχουν στο Κίεβο δωρεάν βοήθεια.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ακόμα σήμερα ότι η δέσμευση ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τις άμυνες τους έναντι της Ρωσίας αυξάνοντας τις δαπάνες, βασίζεται σε μια «πρόσκαιρη απειλή» από τη Μόσχα και ότι το αποτέλεσμα θα είναι να υποφέρουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφερόταν στο αποτέλεσμα της χθεσινής άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία εξετάσθηκε επίσης η κάλυψη κενών στις στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ.

Η αντίδραση του Βερολίνου

Τις ουκρανικές σπάνιες γαίες διεκδικεί και η Γερμανία, με αποτέλεσμα η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Βερολίνου. «Θα ήταν πολύ εγωιστικό, πολύ εγωκεντρικό» να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους της Ουκρανίας για να χρηματοδοτήσουμε την άμυνά της» δήλωσε «αγανακτισμένος», ο απερχόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς, κληθείς να σχολιάσει τη διεκδίκηση των ουκρανικών σπανίων γαιών από τον πρόεδρο Τραμπ.

«Πρόκειται για τη διασφάλιση ότι η Ουκρανία μπορεί με τις πρώτες ύλες της, να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμησή της», είπε ο Σολτς. Μόνο που η αδύναμη πολιτικά και οικονομικά Γερμανία, δεν μπορεί να επιβάλει-τουλάχιστον άμεσα- τα οικονομικά της συμφέροντα στην Ουκρανία. Άλλωστε, ο Τραμπ διαπραγματεύονται με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, την ειρήνη στην Ουκρανία, σαν να είναι μια ιδιωτική υπόθεση, χωρίς να ενδιαφέρονται πολύ για το μέλλον του προέδρου Ζελένσκι και της ηγεσίας του Κιέβου.

Ήδη, Ουάσιγκτον και Μόσχα συζητούν το ενδεχόμενο να υπάρξει σύντομα μια συνάντηση κορυφής Τραμπ-Πούτιν, ενδεχομένως και στη Σαουδική Αραβία.

Κύλιση στην κορυφή