Αγρότες: Στους δρόμους βγήκαν τα τρακτέρ στη Θεσσαλία – Πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Με βασικά αιτήματα την ενίσχυση του εισοδήματός τους, τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και τη μεταβολή του κανονισμού αποζημιώσεων, αγρότες από όλη την Ελλάδα ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Σήμερα Πέμπτη 23/1 ξεκίνησαν τα πρώτα μπλόκα των αγροτών στη Θεσσαλία, οι οποίοι κάνουν λόγω και για αναβάθμιση των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες μέρες.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται οι αγρότες, αφού τελείωσαν την παραγωγή προετοιμάζονται κατέβουν στους δρόμους. Τα μπλόκα ξεκίνησαν από τον Παλαμά της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση και από τους αγρότες της Κρήτης. Υλοποιώντας τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2024, στη Νίκαια της Λάρισας, αλλά και της πανθεσσαλικής, που διεξήχθη στις 17 Ιανουαρίου 2025 στον Παλαμά Καρδίτσας, οι αγρότες αποφάσισαν να βγουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Η «καταστροφική» χρονιά που πέρασε με τις μειωμένες παραγωγές, το κόστος παραγωγής στα ύψη και τις εξευτελιστικές τιμές στην πώληση των προϊόντων θα οδηγήσει σήμερα τους παραγωγούς στον κόμβο της Γυρτώνης. Έτσι στις 11:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των αγροτικών οχημάτων του Δήμου Κιλελέρ στον κόμβο του Πλατυκάμπου, ενώ στο μπλόκο συμμετείχαν οχήματα από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

Αντίστοιχα, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, με τα τρακτέρ και τα αυτοκίνητά τους, θα στήσουν δυναμικό μπλόκο στις 13:00 το μεσημέρι στον κόμβο του Ε65. Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη» έχει απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες του νομού να συμμετέχουν μαζικά, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε δημιουργία μπλόκου στον κόμβο Μεγαλοχωρίου στις 12 το μεσημέρι.

Οι αγρότες της Μαγνησίας έχουν δώσει το δικό τους ραντεβού, καθώς θα στήσουν μπλόκο στον Ριζόμυλο, στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου.

Τα αιτήματα

  • Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών.
  • Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά/Kwh, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών.
  • Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας για την επιβίωσή μας και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
  • Να μην χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων.
  • Κατάργηση των ΚΥΔ – Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές υπηρεσίες με προσλήψεις.
  • Μέτρα για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων» – στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών.
  • Άμεσα αύξηση των αγροτικών συντάξεων.

Επιπρόσθετα για τον Νομό Λάρισας διεκδικούν:

  • Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που δεν κατάφεραν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους εξαιτίας των καταστροφών του Daniel. Η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα ενταχθούν σε ξεχωριστό πρόγραμμα για την ενίσχυση τους που ουδέποτε υλοποιήθηκε.
  • Να δοθεί άμεσα και στο 100% η αποζημίωση μέσω ΑΡΩΓΗΣ για τις ζημιές στο κεφάλαιο και τον αγροτικό εξοπλισμό που έχει τεράστια καθυστέρηση. Στα πλαίσια αυτά να αποζημιωθεί το φυτικό κεφάλαιο από τις ζημιές του Daniel.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της παραγωγής αλλά και για να διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα νερού για άρδευση και να μην γίνει το νερό πανάκριβο εμπόρευμα τον Ενιαίο φορέα διαχείρισης νερού Α.Ε.
  • Να λυθεί το πρόβλημα με την ΔΕΗ στις γεωτρήσεις, τους υπέρογκους λογαριασμούς, ακόμη και λογαριασμούς σε γεωτρήσεις που δεν δουλεύουν.
  • Να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια τεύτλων και να στηριχτεί η τευτλοκαλλιέργεια».
  • Σε προετοιμασία για σειρά κινητοποιήσεων προβαίνουν και οι αγρότες της Μεσσηνίας, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Αγροτικό συλλαλητήριο στην Πρέβεζα

Αγροτικό συλλαλητήριο προγραμματίζεται για την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ. στην περιοχή του Λούρου, με τη συμμετοχή αγροτών της Πρέβεζας και των μηχανημάτων τους, έπειτα από απόφαση της Πανηπειρωτικής σύσκεψης Αγροτικών Συλλόγων στην Άρτα.

Την κινητοποίηση διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας, ενώ ανάλογη διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στον κόμβο Βόνιτσας-Λευκάδας.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των παραγωγών είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η αποζημίωση στο 100% για ζημιές από φυσικές καταστροφές και η προστασία του εισοδήματός τους.

Λέσβος: Αγροτικό συλλαλητήριο στις 4/2

Σε συλλαλητήριο καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο κόμβο της Λάρσου. Τα αιτήματα είναι τα ακόλουθα:

Η ΟΑΣΛ σε άμεση επικοινωνία με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και συντονισμένα με τα άλλα νησιά του Β. Α. , το Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο και τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Λήμνου, αποφάσισε γενικό παναγροτικό ξεσηκωμό για να διεκδικήσουμε:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς απ’ τη καταστροφή της φετινής παραγωγής .
  • Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από ζοωνόσους, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγο της καραντίνας από την ευλογιά.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους, με την απαραίτητη χρηματοδότηση και προσωπικό.
  • Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις.
  • Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους. Να προσληφθεί άμεσα κτηνίατρος για το νησί της Λήμνου που τους τελευταίους δύο μήνες είναι χωρίς μόνιμη κάλυψη έχοντας 80.000 αιγοπρόβατα.
  • Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους – οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.
Κύλιση στην κορυφή