Οι αρχές του Ισραήλ αποφυλάκισαν σήμερα 90 παλαιστίνιους φυλακισμένους, μερικές ώρες αφού τρεις ισραηλινές όμηροι αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας, που υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από δεκαπέντε και πλέον μήνες πολέμου. Η ανακωχή τέθηκε σε ισχύ χθες Κυριακή στις 11:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με σχεδόν τρεις ώρες καθυστέρηση, καθώς η Χαμάς καθυστέρησε να επιδώσει τον κατάλογο με τα ονόματα των τριών γυναικών που επρόκειτο να αφήσει ελεύθερες αυθημερόν. Το κίνημα επικαλέστηκε «επιπλοκές στο πεδίο» και «τη συνέχιση των βομβαρδισμών».
Νωρίς το απόγευμα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτές οι «τρεις όμηροι» πλέον βρίσκονταν στα χέρια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) στην πόλη της Γάζας (βόρεια), κατόπιν ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την άφιξή τους στο Ισραήλ. Πρόκειται για την υπήκοο Ισραήλ και Βρετανίας Έμιλι Νταμάρι, 28 ετών, την υπήκοο Ισραήλ και Ρουμανίας Ντορόν Στάινμπρεχερ, 31 ετών -οι δυο τους αιχμαλωτίστηκαν στο κιμπούτς Κφαρ Αζά- και τη Ρόμι Γκονέν, 24 ετών, που απήχθη στο φεστιβάλ μουσικής Νόβα, κατά τη διάρκεια της εφόδου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου.
Έπειτα, μερικά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, η υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ απελευθέρωσε 90 άτομα από τη στρατιωτική φυλακή της Οφέρ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και από κέντρο κράτησης στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για 69 γυναίκες και 21 παιδιά, εκ των οποίων 78 είναι από τη Δυτική Όχθη και 12 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Eκατοντάδες άνθρωποι, συγκεντρωμένοι κατά μήκος του δρόμου, περίμεναν να δουν να περνούν τα λεωφορεία από την Μπεϊτούνια προς την κατεύθυνση της Ραμάλας, της έδρας της Παλαιστινιακής Αρχής, ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και λάβαρα διαφόρων πολιτικών κινημάτων, ιδίως της Χαμάς.
Όταν εντέλει έφτασαν και άνοιξαν οι πόρτες, πλήθος υποδέχθηκε τους ανθρώπους που αποφυλακίστηκαν -γυναίκες και παιδιά στην πλειονότητά τους- με δάκρυα χαράς, εναγκαλισμούς, τραγούδια, πυροτεχνήματα. «Η αναμονή ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Αλλά χάρη στον Θεό, είχαμε τη σιγουριά πως μια ημέρα θα απελευθερωνόμασταν», είπε αναστενάζοντας η Μπούσρα αλ Ταουίλ, δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί και φυλακιστεί τον Μάρτιο του 2024.
Mutluluğumun adı Gazze❤️M
— LEY🅛A (@_Leylaak_) January 20, 2025
İki cihanda mutlulukları daim olsun
Özgür Filistin
Selam ve dua ile
#แสตมป์อภิวัชร์ /#Gaza
/ #Uzakşehir #TikTok #tiktokban pic.twitter.com/hAxYrBVChF
Παράλληλα, στη Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι πήραν τους δρόμους, σε τοπίο που παραπέμπει στην Αποκάλυψη, για να γυρίσουν στα σπίτια τους. «Δεν μπορέσαμε καν να βρούμε τα σπίτια μας» εξαιτίας «του εύρους των καταστροφών», έλεγε απελπισμένη στη Ράφα (νότια) η Μαρία Γκαντ Ελ Χακ, που όπως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της.
In Gaza,our people are living a catastrophe in all its forms.A devastated land in need of restoring all aspects of life.With your support,we can bring life back to them and sustain their resilience.Donate now to help bring hope back to the people of Gaza.https://t.co/UCPtnkHfCG pic.twitter.com/jEIngScVIx
— Julia (@julia97066) January 20, 2025
Το ότι τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, την παραμονή της επιστροφής στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, τροφοδοτεί ελπίδες πως θα υπάρξει διαρκής ειρήνη στον παλαιστινιακό θύλακο. Ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του επιφυλάσσεται του δικαιώματος να «ξαναρχίσει» τον πόλεμο αν θεωρήσει πως είναι «ανάγκη». Από την πλευρά τους οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, υπογράμμισαν ότι η τήρηση της ανακωχής θα εξαρτηθεί από την «τήρηση των δεσμεύσεων» του Ισραήλ. Χθες η πολιτική προστασία τη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως ανάμεσα στην προβλεπόμενη ώρα έναρξης της ανακωχής και την ώρα που τέθηκε πράγματι σε ισχύ, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν οκτώ Παλαιστίνιους.
🔻
— Aref (@ArefAshmor) January 20, 2025
The Israeli occupation Fighter jets have committed another massacre by targeting a group of Palestinian civilians in the Al-Tuffah neighborhood in Gaza, prior to the implementation of the ceasefire agreement.
🔻
ارتكبت طائرات الاحتلال الإسرائيلي مجزرة أخرى بعد استهدافها مجموعة… pic.twitter.com/gUAYAtZiAT
Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη από τις χώρες που μεσολάβησαν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις -Κατάρ, ΗΠΑ, Αίγυπτος-, φιλοδοξία είναι, σύμφωνα με τη Ντόχα, να οδηγήσει στο «οριστικό τέλος» του πολέμου. Με βάση τους όρους της, στην πρώτη φάση της, διάρκειας έξι εβδομάδων, πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αφεθούν ελεύθεροι 33 ισραηλινοί όμηροι. Σε αντάλλαγμα, οι ισραηλινές αρχές δεσμεύτηκαν πως θα αφήσουν ελεύθερους το ίδιο διάστημα περίπου 1.900 Παλαιστίνιους που κρατούν.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης πως 236 Παλαιστίνιοι, καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη επειδή διέπραξαν επιθέσεις ή ενέχονταν σε αυτές, που επρόκειτο να αποφυλακιστούν, θα εξοριστούν, κυρίως στο Κατάρ και στην Τουρκία.
Η απελευθέρωση των τριών γυναικών ομήρων
Οι τρεις νεαρές Ισραηλινές που αφέθηκαν ελεύθεροι χθες «διέσχισαν την κόλαση» έπειτα από 471 ομηρίας, σχολίασε ο κ. Νετανιάχου αφού έφθασαν στο Ισραήλ. Ο Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως «τρεις ως τέσσερις απαχθείσες» θα αφήνονται «ελεύθερες κάθε εβδομάδα». Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επόμενη απελευθέρωση ομήρων θα γίνει «το επόμενο Σάββατο» 25η Ιανουαρίου. Οι τρεις νέες, που ξαναβρέθηκαν με τους δικούς τους, μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο Σίμπα, κοντά στο Τελ Αβίβ, που ανακοίνωσε πως βρίσκονται «σε σταθερή κατάσταση».
Πρόκειται για τις:
Η Ρόμι Γκονέν, 24 ετών. Η Γκονέν ήταν 23 ετών όταν την απήγαγαν ένοπλοι της Χαμάς από το μουσικό φεστιβάλ Νόβα στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Η Γκονέν πέρασε ώρες στην προσπάθειά της να κρυφθεί από τους ενόπλους μαζί με φίλους της, πριν πυροβοληθεί στο χέρι. Η ίδια, μιλούσε στο τηλέφωνο με την οικογένειά της, όταν την άκουσαν να λέει «Πρόκειται να πεθάνω σήμερα». Η τελευταία φράση που άκουσαν οι δικοί της από τους ενόπλους της Χαμάς στα αραβικά ήταν «είναι ζωντανή ας την πάρουμε». Το σήμα από το κινητό τηλέφωνο της, εντοπίστηκε αργότερα σε μία περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ντορόν Στάνμπαρ Χάιρ, 31 ετών. Η Στάνμπαρ Χάιρ ήταν 30 ετών όταν απήχθη και εργάζονταν ως νοσοκόμα σε κτηνιατρείο. Οι ένοπλοι την μετέφεραν στη Γάζα από το σπίτι της στο κιμπούτς Κφαρ Άζα, μία από τις κοινότητες που δέχθηκε καταστροφικό πλήγμα από την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου του 2023. Λίγες ώρες μετά από την εκδήλωση της επίθεσης από τη Χαμάς τηλεφώνησε στους γονείς της και τους είπε ότι φοβόταν πολύ και ότι οι ένοπλοι είχαν φτάσει στο κτίριο της. Τότε, έστειλε ένα φωνητικό μήνυμα στους φίλους της, λέγοντας «Έφτασαν, Με παίρνουν».
Η Έμιλι Νταμάρι, 28 ετών σήμερα. Είναι Βρετανίδα ισραηλινής καταγωγής που απήχθη από το σπίτι της στο κιμπούτς Κφαρ Άζα. Η ίδια, μεγάλωσε στο Λονδίνο και είναι οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Τότεναμ Χότσπερ. Σύμφωνα με τη μητέρα της, είχε δεχθεί πυροβολισμό στο χέρι, ενώ είχε τραυματιστεί από ένα θραύσμα στο πόδι. Αφού της έδεσαν τα μάτια, οι ένοπλοι την έδεσαν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου της και τη μετέφεραν στη Γάζα.
Reunited at last. pic.twitter.com/l91srqby5c
— Israel Defense Forces (@IDF) January 19, 2025
Στην «πλατεία των ομήρων» στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες άνθρωποι υποδέχθηκαν την επιστροφή τους με δάκρυα, τραγούδια, πανηγυρισμούς, αγκαλιές.
Tel Aviv right now🎗
— The Uri (@uricohenisrael) January 19, 2025
Announcing the transfer of the hostages from Hamas to the Red Cross. pic.twitter.com/eL27Uw4SO0
Ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει στη Γάζα
Μερικά λεπτά αφού τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που προβλέπει επίσης αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, ο ΟΗΕ ανακοίνωνε την άφιξη των πρώτων φορτηγών με βοήθεια. Σύμφωνα με το Κάιρο, η συμφωνία προβλέπει την είσοδο «600 φορτηγών με βοήθεια την ημέρα». Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι «260 φορτηγά με βοήθεια και 16 με καύσιμα» μπήκαν ως το τέλος της ημέρας χθες στον θύλακο. «Προσπαθούμε να φθάσουμε σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους το συντομότερο δυνατόν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, θα γίνει διαπραγμάτευση για τη δεύτερη, που αναμένεται να επιτρέψει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων, και την τρίτη και τελευταία, που αφορά την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και την παράδοση των πτωμάτων των ομήρων που πέθαναν στην αιχμαλωσία. Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη φάση προβλέπεται επίσης η απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας.