Μπλίνκεν: Ένταση με δημοσιογράφους στην τελευταία συνέντευξη τύπου για τη Γάζα

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (16/1) ο Άντονι Μπλίνκεν ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημειώθηκε καταστολή των δημοσιογράφων στην αίθουσα ενημέρωσης, καθώς δέχθηκε ερωτήσεις για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα σχετικά με τον πόλεμο του – υποστηριζόμενου από την Αμερική – Ισραήλ στη Γάζα.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Σαμ Χουσέινι τον κατηγόρησε έντονα, φωνάζοντας «Εγκληματία! Η θέση σου είναι στη Χάγη», υπονοώντας ότι ο Μπλίνκεν θα έπρεπε να λογοδοτήσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Άμεσα, το προσωπικό ασφαλείας τον απομάκρυνε βιαστικά από την αίθουσα Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λίγο αργότερα, ο Μαξ Μπλούμενθαλ, ιδρυτής του ιστότοπου «The Grayzone», ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, τον ρώτησε έντονα: «Γιατί συνεχίσατε να στέλνετε βόμβες στο Ισραήλ όταν είχαμε συμφωνία τον Μάιο;», και, αφού δεν έλαβε απάντηση, απομακρύνθηκε επίσης από την αίθουσα.

Ο Μπλίνκεν βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων για την αδιάλειπτη υποστήριξή του στο Ισραήλ, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικής βοήθειας όσο και διπλωματικής στήριξης, από την αρχή του πολέμου στη Γάζα.

Επιπλέον, διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει επί μήνες έξω από το σπίτι του Μπλίνκεν στη Βιρτζίνια, οργανώνοντας έντονες διαμαρτυρίες, που περιλάμβαναν ρίψη κόκκινης μπογιάς στα αυτοκίνητα που μετέφεραν τον αμερικανό ΥΠΕΞ ή μέλη της οικογένειάς του, ως μέσο αντίδρασης στην πολιτική του.

Δημοσιογράφοι: Τουλάχιστον 361 επαγγελματίες στη φυλακή το 2024

Συνολικά 361 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης κρατούνταν σε φυλακές εξαιτίας της δουλειάς τους σε παγκόσμια κλίμακα στα τέλη του 2024, σύμφωνα με καταμέτρηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει το Ισραήλ στην κορυφαία πεντάδα της κατάταξης των κρατών που φυλακίζουν τους περισσότερους: η χώρα αυτή κατατάχτηκε δεύτερη, πίσω μόνο από την Κίνα.

Η εκτίμηση —κάνει λόγο για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μετά το τραγικό ρεκόρ του 2022, όταν είχαν καταμετρηθεί συνολικά 370 φυλακισμένοι δημοσιογράφοι— θα όφειλε να αποτελέσει «κλήση αφύπνισης όλων μας», υπογράμμισε η Τζόντι Γκίνσμπεργκ, η διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανικής ΜΚΟ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο συνοδεύει την έκθεση της CPJ.

Ως την 1η Δεκεμβρίου, στην Κίνα ήταν έγκλειστοι σε κελιά φυλακών 50 δημοσιογράφοι, στο Ισραήλ 43 και στη Μιανμάρ 35, τονίζει η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, καταγγέλλοντας τους «τρεις χειρότερους θύτες του πλανήτη». Η CPJ υπογραμμίζει τη «γενικευμένη λογοκρισία» στην Κίνα, καθώς και τον υψηλό αριθμό δημοσιογράφων από το Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκαν, όπως και ο μεγιστάνας του Τύπου Τζίμι Λάι που βρέθηκε πίσω από τα σίδερα από τα τέλη του 2020.

Το Ισραήλ, χώρα με πολυκομματικό δημοκρατικό σύστημα, εκτοξεύτηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης αφότου άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου 2023. Η εξέλιξη αποδίδεται στο γεγονός πως οι ισραηλινές αρχές «επιτέθηκαν εναντίον της κάλυψης των γεγονότων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», εξηγεί η ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη. Έτσι, επέβαλαν «απαγόρευση εισόδου (στη Γάζα) στους ξένους ρεπόρτερ», αποφάσισαν να «διακοπεί η μετάδοση» του περιεχομένου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ κι απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους του «να εργάζονται στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», θυμίζει η CPJ.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων στις φυλακές στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη υπερδιπλασιάστηκε μέσα σ’ έναν χρόνο. Έχοντας ρίξει σε κελιά πλέον 43 δημοσιογράφους —όλοι είναι Παλαιστίνιοι—το Ισραήλ ξεπέρασε τη Μιανμάρ (35), τη Λευκορωσία (31) και τη Ρωσία (30). «Η αύξηση των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων είναι σχεδόν πάντα προοίμιο επίθεσης σε άλλες ελευθερίες: στην ελευθερία της δημοσίευσης και της πρόσβασης σε πληροφορίες, στην ελευθερία της κίνησης και της συνάθροισης, στην ελευθερία της διαδήλωσης (…)», σημείωσε η κυρία Γκίνσμπεργκ.

Η Ασία είναι πλέον η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο. «Δημοσιογράφοι που απλούστατα θέλησαν να φέρουν στη δημοσιότητα υποθέσεις διαφθοράς ή καταχρήσεων πολιτικών, ή τον καταστροφικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους πολίτες, βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα», τόνισε η Μπε Λι Γι, διευθύντρια του προγράμματος της CPJ για την Ασία.

Κύλιση στην κορυφή