Τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει ο μεταπνευμονοϊός κατευνάζει ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο OPEN, επανέλαβε ότι πρόκειται για έναν γνωστό ιό που δεν δημιουργεί προβληματισμό, καθώς κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες. «Να θυμίσουμε ότι ο μεταπνευμονοϊός είναι ένας ιός που τον ξέρουμε τουλάχιστον από το 2021 και οι μελέτες έχουν δείξει ότι κυκλοφορεί στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες. Δεν μας έχουν πει στοιχεία ότι πρόκειται για καινούργιο μεταπνευμονοϊό. Λίγο πολύ όλοι μας τον έχουμε κολλήσει δείχνουν μελέτες, μέχρι τα πέντε μας, άρα έχουμε και αντισώματα», είπε.
Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι πέρυσι τέτοια εποχή «υπήρχε μια ανησυχία για την λεγόμενη περιπατητική πνευμονία. Νομίζω κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της Covid-19, που είναι και στον πυρήνα των αναπνευστικών λοιμώξεων, κυκλοφορεί και μία έτσι φήμη ότι κάτι ξαναετοιμάζεται εκεί πέρα». Ερωτηθείς γιατί υπήρξε πανικός στην Κίνα, απάντησε: «Οι εικόνες που έρχονται από την Κίνα, τουλάχιστον αυτά που έχω δει, είναι εικόνες νοσοκομείων που έχουν κάθε χρόνο. Αυτό που είχαμε εμείς το 2000 ήταν νοσοκομεία με lockdown, νοσοκομεία που τα έχτιζαν στη μέση του πουθενά για λίγες ημέρες, διαφορετικές εικόνες, δεν έχει καμία σχέση η μία κατάσταση με την άλλη».
«Η Κίνα τις πρώτες αυτές 7-8 ημέρες του 2020 που είχε συμβεί αυτό, είχε πει ότι πρόκειται για έναν άγνωστο παθογόνο. Τον ταυτοποίησε και έδωσε τα στοιχεία του τις πρώτες 10 ημέρες. Δεν έχουμε την ίδια κατάσταση. Λέγεται ότι είναι μια κατάσταση ελεγχόμενη. Μιλάνε για έναν ιό που προφανώς τώρα λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων μπορεί να τον ανιχνεύσουν πιο εύκολα», πρόσθεσε.
Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία για τον μεταπνευμονοϊό
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό. Δεν θα χρειαστούμε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τον έχουμε περάσει όλοι. Δεν προβλέπεται να έχουμε κανένα πρόβλημα απολύτως ούτε στο σύστημα υγείας, ούτε οι άνθρωποι.
Σε κάποιους ανθρώπους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως όλοι οι ιοί, μπορεί να αποβεί και μοιραίο. Οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι εκτεθειμένοι σε πολλούς ιούς, όχι μόνο στον μεταπνευμονοϊό, είναι καμιά δεκαριά τουλάχιστον που μπορούν να έχουν πρόβλημα. Είναι ένα παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Έχει συνήθως συμπτώματα κοινού κρυολογήματος αλλά σε ανθρώπους που η υγεία τους είναι επιβαρυμένη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα».
Για τη γρίπη, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε «ότι βρίσκεται σε άνοδο και θα την δούμε να ανεβαίνει κι άλλο, λογικά μέχρι τέλη Ιανουαρίου μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε την κορύφωση της γρίπης τύπου Α». Κάλεσε, δε, τους πολίτες να εμβολιαστούν.