Κάιρο: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι – Χριστοδουλίδη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κάιρο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, με το βλέμμα στις εξελισσόμενες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, που έχουν ως επίκεντρο την Γάζα και την Συρία και σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία το τοπίο στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου αναδιαμορφώνεται. Η Τριμερής Συνάντηση αναδεικνύει τη σημασία της σύμπραξης που έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η 10η Τριμερής Σύνοδος, που σηκώνει αυλαία με τις διευρυμένες συνομιλίες των τριών ηγετών στις δώδεκα και μισή το μεσημέρι εκπέμπει, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, μήνυμα για τη στρατηγική διάσταση της συνεργασίας Αθήνας-Καΐρου-Λευκωσίας ως άξονα σταθερότητας σε μία περιοχή-κλειδί του παγκόσμιου χάρτη. Η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων, μάλιστα, αποτελεί σημείο αναφοράς στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν και θα έχουν ως επίκεντρο:

-Τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μίας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και να επισημάνει ότι η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

-Την ενεργειακή συνεργασία, με αιχμή το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου. Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, το έργο, που θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα του Καΐρου με την Ευρώπη και έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως μέσω αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το 1/3 θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

-Το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

-Την ασφάλεια.

Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί και το θέμα που έχει προκύψει με τη συζήτηση για πιθανή τουρκοσυριακή συμφωνία για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. “Οι διπλωματικές μας επαφές υπό το πρίσμα μίας τέτοιας πιθανότητας είναι συνεχείς και διαρκείς. Μέχρι σήμερα, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον μέσω δημοσιευμάτων, αξιολογούνται διαρκώς από την Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και είναι ζητήματα που διαχειριζόμαστε διπλωματικά από την πρώτη στιγμή που έχουν δει το φως της δημοσιότητας”, ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Οι συναντήσεις και οι συμφωνίες

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στην ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ στο πλαίσιο της Συνόδου αναμένεται να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας στους τομείς της Υγειονομικής Περίθαλψης, της Ανάπτυξης Λιμένων, της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχέσεων, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κοινές δράσεις και θα θέσουν σταθερά θεμέλια για τη μελλοντική εξέλιξη της σχέσης Αθήνας-Καΐρου-Λευκωσίας.

Τριμερές Επιχειρηματικό Συνέδριο

Στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, η Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών Επιμελητηρίων Εμπορίου διοργανώνει τριμερές Επιχειρηματικό Συνέδριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου, καθώς και με την συμμετοχή φορέων προσέλκυσης επενδύσεων των τριών χωρών, ήτοι Enterprise Greece, CIPA, GAFI.

Το πρόγραμμα του φόρουμ περιλαμβάνει κατ´ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ Αιγυπτίων αφενός, και Ελλαδιτών και Κυπρίων επιχειρηματιών αφετέρου, καθώς και συναντήσεις επιχειρηματιών με παριστάμενους υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις τρεις χώρες. Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν άνω των 200 εταιρειών από τις τρείς χώρες. Κατα τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο θα μετάσχουν εκπρόσωποι άνω των 200 εταιρειών, 7 υπουργοί από Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο θα απευθύνουν ομιλίες και θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις σε επιμέρους συνεδρίες, αναφερόμενοι σε πτυχές διμερούς και τριμερούς συνεργασίας, καθώς και σε δυνατότητες χρηματοδότησης τριμερών επενδυτικών σχημάτων.

Scroll to Top