Στη Βουλή μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης».
«Θεωρώ το σημερινό νομοσχέδιο όχι μόνο σοβαρή μεταρρύθμιση, αλλά μια ιστορική τομή σε ένα διαχρονικό πρόβλημα» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε πως πρώτο ζήτημα είναι να βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις «σε μικρότερο χρόνο, περίπου κατά 30%».
«Άκουσα συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί ως μεταρρύθμιση το μέτρο. Εγώ θεωρώ πως είναι και έχει αργήσει να γίνει. Ο πρώτος που έκρινε σημαντική αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το 1911. Επιχειρήθηκε άλλες τέσσερις φορές με τελευταία το 1999, όταν μια διαφωνία του Αρείου Πάγου σε ένα άρθρο οδήγησε στην αναβολή του. Τότε η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε στηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή που τώρα ερχόμαστε να προωθήσουμε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος εις βάρος των πολιτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δημιουργείται έτσι μια αμφισβήτηση γύρω από τη Δικαιοσύνη και γίνεται επιχείρημα σε όσους καραδοκούν για να μιλήσουν για ανύπαρκτο κράτος δικαίου. Για να τελεσιδικήσει απόφαση θέλει 1.450 μέρες όταν ο μ.ο. στην Ευρώπη είναι 650 μέρες. Αυτό φέρνει πολλά έξοδα, ταλαιπωρία και απογοήτευση. Υπάρχει μια Βαβέλ από αντικρουόμενες διαδικασίες και δομές που αδικούν το ανθρώπινο δυναμικό και μπλοκάρουν την παραγωγικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης».
Και συνέχισε: «Όλα αυτά συμβαίνουν παρόλο που δεν υπολείπεται δικαστών η Ελλάδα. Το αντίθετο, έχουμε πολλούς δικαστές, αλλά μεγαλύτερη καθυστέρηση αποφάσεων. Το επίσης παράδοξο ότι έχουμε δύο διαφορετικών ειδών δικαστήρια. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται στο 20% των υποθέσεων. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν μικρό αριθμό υποθέσεων 30 φακέλους, όταν πρωτοδίκης επιβαρύνεται με 300 υποθέσεις. Αναχρονιστική η διάκριση οι μεν να εξετάζουν υποθέσεις ως 20.000 ευρώ και οι δε από 20.001 και πάνω».
«Στόχος είναι στο νομοσχέδιο η ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο, με ορθολογική κατανομή των θέσεων και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950. Ερχόμαστε στον 21ο αιώνα και στο ζήτημα αυτό στην Ευρώπη. Ενισχύονται με περισσότερους δικαστές. Κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της Πρωτοδικείο από εκεί που υπήρχαν δύο ή τρία. Τα περιφερειακά θα εξετάζουν υποθέσεις ως τις 250.000 ευρώ. Το ίδιο καθεστώς παραμένει στις δικαστικές θέσεις υπαλλήλων.
Προχωρώ σε αυτές τις διευκρινήσεις, γιατί η ανάγνωση του ν/σ διαψεύδει τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και θα μοιράζονται σε περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς».
«Σύντομα τρία περιφερειακά πρωτοδικεία θα λειτουργήσουν σε Μαρούσι, Περιστέρι και Κορωπί, καθώς και άλλα δύο στον Πειραιά. Στόχος να αυξήσουμε τη δεξαμενή ετοιμοπόλεμων δικαστών σε 2.500. Οι αλλαγές υπηρετούν και τον πολίτη και την χώρα. Δικαιοσύνη που αργεί, γίνεται άδικη και ταλαιπωρεί αυτόν που την έχει ανάγκη και συνήθως είναι ο πιο αδύναμος.» είπε ακόμη.
Αναφορικά με τις αποφάσεις στη δίκη για το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Χθες ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές στο Μάτι έπειτα από 6 χρόνια και εν μέσω διαμαρτυριών καθώς η χρονοτριβή, ανοίγει τον δρόμο της αμφιβολίας. Θα σταθώ σε τρεις επισημάνσεις. Πρώτον ότι τα αδικήματα της υπόθεσης, κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο σχέδιο που βγήκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο δικό μας νομοσχέδιο οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες.
Δεύτερον, πράγματι υπήρξε αργοπορία, κάτι που δικαιώνει τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου.
Και τρίτον, η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί είναι η 3η εξουσία της δημοκρατίας που έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της όπως έδειξε η αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές ή τελεσίδικες, εφ’ όσον η δικαιοσύνη αποφασίσει να επανεξεταστούν. Με την σκέψη και την παρότρυνση, οι εθνικές τραγωδίες να μη μπορούν και να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τα διδάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο αυτή τη διάσταση. Μη ξεχνάμε ότι έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επαναφέρει την πολιτική προστασία και να θέσει σε λειτουργία το 112. Οργανώνοντας για πρώτη φορά την θωράκιση και τις εκκενώσεις, για την διάσωση ανθρώπινων ζωών.»
«Οι υποθέσεις να τελεσιδικούν σε 650 μέρες και να εκδίδονται πρωτόδικες αποφάσεις σε 500 μέρες, αλλά κυρίως να υπάρχει μια ώθηση στο κράτος δικαίου. Εχουμε θέσει 21 ορόσημα μαζί με την ΕΕ, από τα οποία 11 έχουν επιτευχθεί. Πρόκειται για διαρκή προσπάθεια να συγκλίνουμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για να απαντήσουμε σε όσους εμφανίζουν τη χώρα σαν «χούντα» ότι πρόσφατα αναγνώρισε την προσπάθειά μας η αρμόδια επίτροπος, η κα Γιούροβα που διαπίστωσε πρόοδο σε θέματα κράτος δικαίου που η αντιπολίτευση επιμένει να δυσφημεί την χώρα μας στο ευρωπαϊκό ζητώντας και περικοπή κονδυλίων.» είπε συνεχίζοντας.
«Ηλπιζα ότι το ν/σ θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Με λύπη μου ωστόσο διαπίστωσα την άρνηση της αντιπολίτευσης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το όχι είναι πάγιο, ενώ έχει καταδικασμένους, μιλά για δημοκρατία, ενώ ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των νοσταλγών του φασισμού. Και φυσικά ο αρχηγός σας φρόντισε να φουσκώσει τον προϋπολογισμό κατά καμια 15αρια δισεκατομμύρια ευρώ. Φανταστείτε που θα φτάσει ο λογαριασμός ως τις ευρωεκλογές. Και δε μας λέτε και που θα πάνε οι φόροι για όλα αυτά. Λανσάρετε μια νέα χρεοκοπία.»
Απευθυνόμενος στον Ν. Ανδρουλάκη, είπε: «Περίμενα περισσότερα κε Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ. Πως ένα κόμμα που θέλει να λέει ότι είναι προοδευτικό, να είναι τόσο οπισθοδρομικό. Εντυπωσιακή υπαναχώρηση σε θέματα πανεπιστημιών, στην επιστολική ψήφο και τώρα επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης».
«Είδα κόμματα που ήταν αντίθετα με την επιστολική ψήφο τώρα να το… διαφημίζουν για να πάρουν ψήφους» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Μετά το Πάσχα μπαίνουμε στην ευθεία για την κάλπη. Ελπίζω να αποφύγουμε την τοξικότητα. Θα γίνει και η ευρεία συζήτηση που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο πως οι πολίτες περιμένουν από εμάς προτάσεις για το αύριο της χώρας και όχι επανάληψη αυτού του τεχνητού διχασμού που πληρώσαμε στο χθες. Οχι σε φήμες, σενάρια και ζητήματα από το παρελθόν. Η αποχή από τις εκλογές θα είναι μια ήττα για όλους το άνοιγμα στα άκρα θα γίνει κερκόπορτα για περιπέτειες.» είπε εν όψει ευρωεκλογών ο Κ. Μητσοτάκης.
«Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνομωσία και η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει νάρκη στην κοινωνική ομαλότητα» είπε καταλήγοντας.
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού: