Το 2025 φέρνει σημαντικές αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές, με θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες για διάφορες ομάδες εργαζομένων και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τον δικηγόρο-εργατολόγο Γιώργο Κουτσούκο, ο οποίος ανέλυσε τις εξελίξεις για το protothema.gr, οι παρακάτω οκτώ αλλαγές θα καθορίσουν τη νέα πραγματικότητα.
1. Αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο
Το 2025 προβλέπονται:
- Αύξηση στις συντάξεις κατά 2,4%, η οποία θα εφαρμοστεί οριζόντια.
- Αύξηση μισθών στο Δημόσιο, με στόχο την καθιέρωση ενός νέου κατώτατου μισθού που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους.
Αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ιδίως ενόψει των οικονομικών πιέσεων που προκαλεί ο πληθωρισμός.
2. Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξιμων αποδοχών
Το 2025 παραμένει ο δείκτης τιμών καταναλωτή ως βάση για τον υπολογισμό των συντάξεων. Από το 2026, όμως, θα ισχύσει ο Δείκτης Μεταβολής Μισθών, ο οποίος θα αντικατοπτρίζει τις ετήσιες αυξήσεις στους μισθούς.
Αυτός ο δείκτης θα χρησιμοποιηθεί:
- Για την αναπροσαρμογή συντάξιμων αποδοχών.
- Για την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
Το υπουργείο Εργασίας αναμένει πόρισμα από την ομάδα εργασίας του, ώστε ο νέος μηχανισμός να εφαρμοστεί από 1/1/2026.
3. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς
Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς μειώνονται κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα, μειώνοντας έτσι το συνολικό μη μισθολογικό κόστος. Από το 2020, η μείωση έχει φτάσει τις 4,5 μονάδες, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση έως το 2027, με συνολικό στόχο τις 6 μονάδες.
4. Αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες
Στον αντίποδα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται από 1/1/2025, με βάση τον πληθωρισμό. Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 6 έως 17 ευρώ το μήνα.
Από το 2026, οι εισφορές τους θα προσαρμόζονται στον Δείκτη Μεταβολής Μισθών. Παρότι ο δείκτης αυτός θα αντικατοπτρίζει αυξήσεις στους μισθούς, αναμένεται να προκαλέσει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στους αυτοαπασχολούμενους.
5. Νέος μηχανισμός για τον κατώτατο μισθό
Από το 2025, ο κατώτατος μισθός θα υπολογίζεται με βάση έναν αυτόματο μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη:
- Τον πληθωρισμό.
- Την αύξηση της παραγωγικότητας.
Ο στόχος είναι η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027. Από το 2028, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στον καθορισμό του μισθού θα περιοριστεί σημαντικά.
6. Ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, προχωρά σε σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού κάλυψης των εργαζομένων μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου.
7. Ψηφιοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση
Η ψηφιοποίηση συνεχίζεται, με στόχο την ταχύτερη έκδοση συντάξεων. Όλες οι καρτέλες ενσήμων μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή, ενώ η χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα επιταχύνει τις διαδικασίες. Παράλληλα, αναπτύσσεται νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.
8. Μειώσεις στις κρατήσεις της ΕΑΣ
Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) θα τιμαριθμοποιηθεί το 2025, με τις κλίμακες να προσαρμόζονται στις αυξήσεις των συντάξεων. Η τιμαριθμοποίηση θα ελαφρύνει τις επιβαρύνσεις για τους συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.
Οι παραπάνω αλλαγές αποτελούν σημαντικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν την οικονομική κατάσταση τόσο των μισθωτών όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στο εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο.