Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σε περιοδεία
Ο Στέφανος Κασσελάκης σε περιοδεία / Γ.Τ. ΣΥΡΙΖΑ

Νέο φιάσκο στον ΣΥΡΙΖΑ: Στο 8-10% η συμμετοχή στις εκλογές των νομαρχιακών

Μεγαλώνει αντί να μικραίνει η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ από τις αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου και με την οργανωτική δομή του κόμματος να υφίσταται βαρύ πλήγμα, με πάνω από 8 στους 10 που ψήφισαν τον Σεπτέμβριο για πρόεδρο να μην εμφανίζονται στις κομματικές οργανώσεις.

Με τις εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη να έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο της δημοσιογραφικής -και όχι μόνο- έρευνας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντιμετωπίσει από τη μια την αγωνία των απλών μελών για τα όσα αποκαλύπτονται γύρω από την επιχειρηματική δράση του και από την άλλη να συγκρατήσει μια κατάσταση οργανωτικής κατάρρευσης και πλήρους απροθυμίας των εναπομεινάντων ενεργών μελών του κόμματος να στήσουν τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» στα πόδια του.

Στο 10% η συμμετοχή στις οργανώσεις

Ο κ. Κασσελάκης επισκεπτόμενος τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη προσπάθησε να εμφανιστεί αισιόδοξος δηλώνοντας στα τοπικά στελέχη «πάμε καλά, μεγαλώνουμε», ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida.gr, η εικόνα που έφτανε από όλες τις οργανώσεις πανελλαδικά ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτική.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής η συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων συντονιστικών επιτροπών στις Νομαρχιακές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) υπολογιζόταν στο 8%-10%.

Η συμμετοχή ήταν τόσο χαμηλή και το ενδιαφέρον για την εκλογή νέων οργάνων τόσο μειωμένο που σε περίπου 7 Νομαρχιακές, όπως σε Σάμος, Πέλλα, Καβάλα και Δράμα, δεν χρειάστηκε να στηθούν καν κάλπες, καθώς δεν συμπληρώθηκε ούτε ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων, με αποτέλεσμα να πάνε σε συναινετικές διαδικασίες ορισμού των συντονιστικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και παραμονές των εκλογών ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές δεν μπορούσαν να πείσουν ακόμη και τα βασικά στελέχη της περιοχής τους να μπουν στις τοπικές οργανώσεις.

Κορυφαία στελέχη μετέφεραν επί μέρες μια εικόνα πλήρους απροθυμίας να συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Ενδεικτικό της απαξίωσης είναι η συμμετοχή στην Α’ Αθήνας που έφτασε μόλις στο 10% και στην Ανατολική Αττική, όπου από τα 10.000 μέλη έφτασαν στα τοπικά γραφεία μόλις 1.500.

Στη Βόρεια Αθήνα πήγε στην κάλπη μόλις το 8% (1.346 από τα 16.000 μέλη), με το Γαλάτσι να αποτελεί την πλέον ενδεικτική περίπτωση για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στην οργανωμένη βάση, καθώς από τους 1.400 εγγεγραμμένους, μόλις 51 πήγαν να ψηφίσουν.

Στα νότια προάστια όπως η Ηλιούπολη ψήφισαν μόλις 197 μέλη από τα 1.767, στη Νίκαια 175 από τα 1.361, ενώ αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στα δυτικά προάστια, με το Αιγάλεω για παράδειγμα να έχει συμμετοχή μόλις στο 12% και στο Ίλιον από τους 2.400 να φτάνουν στις κάλπες μόλις οι 101.

Αντίστοιχο το κλίμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την Ημαθία να καταγράφει καλή επίδοση τηρουμένων των συνθηκών, με 500 στα 1.700 μέλη να εμφανίζονται στην οργάνωση του κόμματος. Στην Πιερία, από τα 1.700 μέλη υπολογίζεται ότι περίπου 230 εμφανίστηκαν.

Στα Δωδεκάνησα, στους 600, είχαν προσμετρηθεί μέχρι το απόγευμα 195.

Γύρισαν την πλάτη

Η εικόνα αυτή είναι σε πλήρη αντίθεση με τον παλμό του Συνεδρίου και τα συνθήματα «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη» με το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας να επιβεβαιώνει όλους όσοι μίλησαν για έργο επι σκηνής.

Πρόκειται για εικόνα απόρριψης του προέδρου και των επιλογών του σημειώνουν κορυφαία στελέχη για να προσθέσουν ότι αυτή την ώρα αναζητούνται τουλάχιστον 120.000 από τις 180.000 μέλη που πήγαν στις κάλπη το Σεπτέμβριο για να εκλέξουν πρόεδρο με πιο εμφατική την απουσία όπως σημειώνουν τα μέλη του 2ευρου που πήγαν αποκλειστικά για να στηρίξουν τον κ. Κασσελάκη.

Η πλειοψηφία ουσιαστικά γύρισε την πλάτη σημειώνουν πολλοί με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος στον τρόπο λειτουργίας και στις επιλογές της ηγεσίας τους τελευταίους τρεις τουλάχιστον μήνες.

Κακό σημάδι για τις ευρωεκλογές

Όλα αυτά είναι άκρως ανησυχητικά για tην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με την αποσυσπείρωση αυτή που έχει συντελεστεί να μην προοιωνίζεται τίποτε θετικό για την ικανότητα του κόμματος να τρέξει καμπάνιες και να οργανώσει τη βάση για τις επερχόμενες κάλπες.

Άλλοι πάλι μιλούν για επιλογή της ηγεσίας να μην στηριχθούν αυτές οι κάλπες και επισημαίνουν την ηχηρή απουσία Κασσελάκη για την εκλογική αυτή διαδικασία αλλά και τη διπλή αποτυχία οι κάλπες αυτές να μετατεθούν χρονικά ήδη μια φορά προκειμένου να διεξαχθούν με ηλεκτρονική διαδικασία μέσω isyrza και ούτε τελικά αυτό να συμβαίνει.

Εξήγηση για αυτή την επιλογή αυτή του προέδρου να απαξιώσει τη διαδικασία δεν είναι εύκολο να δοθεί ωστόσο πολλοί αποδίδουν την απογοητευτική εικόνα στις επιλογές του σε πρόσωπα όπως ο Γιάννης Βουλγαράκης που πήρε τη θέση του Γιώργου Βασιλειάδη ως γραμματέας οργανωτικού, την ώρα που πίσω από το νεαρό αυτό στέλεχος όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τους σκιώδεις γραμματείς Πάνο Ρήγα και Νίκο Σκορίνη.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *